Podijeli članak

Tagovi

Iz Srpske demokratske stranke (SDS) tvrde da je izjava predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, u kojoj je funkcionere Saveza za promjene optužio da su odgovorni jer se na čelu Tužiteljstva BiH i Suda BiH ne nalaze Srbi, „najbeskrupuloznija  manipulacija, jer je upravo on dao „zeleno svjetlo“ za izbor Ranka Debevca za predsjednika Suda BiH, kao i ranije Meddžide Kreso, a također je dao suglasnost i za v.d. glavne tužiteljice Gordane Tadić“. 

- I ptice na grani znaju da Milorad Dodik kontrolira Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) BiH putem svojih kadrova koji su na čelu te institucije, te da su se i Milorad Novković i Milan Tegeltija našli na poziciji predsjedavajućeg VSTV-a kao njegov izbor. Stoga, pozivamo Dodika da objasni kako je moguće da su Milan Tegeltija i svi Srbi u VSTV-u, zajedno s Hrvatima u VSTV-a, glasali za izbor Ranka Debevca za predsjednika Suda BiH, a ne Branka Perića koji je imao najbolje reference!? Jesu li mu smetale Perićeve kolumne i kritike, pa ga je sa svojim strateškim koalicijskim partnerima iz HDZ-a eliminirao – pitaju iz SDS-a.

Također, u priopćenju postavljaju pitanje Dodiku, kako je moguće da je u vrijeme njegove vlasti u institucijama BiH podržao izbor Meddžide Kreso na čelo Suda BiH i zašto nikada riječ kritike na račun njenog rada nije izrekao?

- Milorad Dodik jako dobro zna da je on taj koji dobrim dijelom kontrolira pravosuđe BiH, a entitetsko u potpunosti. Da je drugačije i da SDS i Savez za promjene imaju makar minoran utjecaj na pravosuđe, mi bi od tužitelja tražili da budu nemilosrdni u obračunu s organiziranim kriminalom i korupcijom, i sasvim je sigurno da bi lopovi danas bili tamo gdje im i jeste mjesto – iza rešetaka – tvrde iz SDS-a.