Podijeli članak

SDP BiH od Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) zahtijeva poništavanje izbornog rezultata u Općini Novi Grad Sarajevo, raspuštanje Općinskog izbornog povjerenstva Novi Grad Sarajevo, te ponovno provođenje izbornog procesa uz imenovanje potpuno novih članova OIS-a i novih članova biračkih odbora.

"Nakon brojnih uočenih nepravilnosti u tijeku izbora u Općini Novi Grad Sarajevo, u javnost je dospio i audio zapis koji svjedoči da je predsjednik Općinskog izbornog povjerenstva Novi Grad Sarajevo, po nalogu načelnika Semira Efendića (SDA) i predsjednika Općinske organizacije SDA Novi Grad Sarajevo Huse Ćesira, imenovao 500 do 600 članova biračkih odbora i to točno na ona biračka mjesta gdje su mu naredili. Mešetarenje ovih razmjera u potpunosti kompromitira cjelokupan izborni proces u ovoj Općini i dovodi u pitanje relevantnost izbornih rezultata. U slučaju ove Općine nismo zadovoljni pukim prebrojavanjem listića, jer se bojimo da ćemo samo prebrojati glasove koji su već ukradeni", priopćeno je iz predsjedništva Županijske organizacije SDP BIH Sarajevo.

SDP će na prvoj sljedećoj sjednici Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo također uputiti zahtjev za raspuštanje OIS-a i pokretanje krivične odgovornosti protiv predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva Elvira Resića. 

Pozivamo i istražne organe da ispitaju navode Elvira Resića o zloupotrebi pozicije predsjednika OIS-a, po nalogu načelnika Semira Efendića i Huse Ćesira.

"Pozivamo sve stranke koje se smatraju oštećenim izbornim nepravilnostima na ovim izborima i koje se ne mire sa takvim stanjem, da se pridruže ovom pozivu i da zajednički uputimo službeni zahtjev SIP-u za ponavljanje izbora u Općini Novi Grad Sarajevo. Pozivamo da se u cijeli slučaj uključe nevladine organizacije koje se bave pitanjem transparentnosti vlasti i provedbom izbora, kao i međunarodne institucije i strana veleposlanstva kojima je stalo do izgradnje pravne države i demokratskog sustava vlasti u Bosni i Hercegovini. Svjesni smo da je Novi Grad Sarajevo samo jedan primjer kako stranke na vlasti posredstvom lokalnih moćnika kompromituju izborni proces, da smo sada imali sreću da takva informacija ispliva na površinu, i da je ovo rijetka prilika da se kao društvo suočimo i obračunamo s izbornim krađama i prevarama. Ukoliko ovaj slučaj prođe nekažnjeno i izborni rezultati budu priznati, bojimo se da će to biti fatalni udarac povjerenju u krhku bosanskohercegovačku demokraciju", kaže se u priopćenju.