Podijeli članak

Nakon što je SNSD jučer zatražio ulazak u pregovore oko vlasti u HNŽ-u, te pokrenuo inicijativu da im pripadnu pozicije koje pripadaju srpskom narodu u ovoj županiji, jutros je stigla burna reakcija iz SDP-a. Inače, SDP već godinama zauzima pozicije koje pripadaju srpskom narodu i sada su se osjetili ugroženi SNSD-ovom inicijativom. 

Zahtjev da Srbi u ovoj županiji imaju legitimni predstavnici SDP naziva fašističkima.

-Poznata su kroz povijest prebrojavanja čistokrvnih. SNSD bi da drži kantar za mjerenje nacionalne pripadnosti, određuje tko je veći, a tko manji Srbin i, sutra, ako uspije, da to ugradi u Ustav i Izborni zakon. Ti isti „zaštitnici“ svog naroda, ne dopuštaju da Srbi budu konstitutivni u HNŽ-u - navodi se u priopćenju SDP-a. 

Nakon ovoga se zaključuje kako samo SDP smije određivati tko su srpski predstavnici jer ova stranka ne dopušta niti HDZ-u da izabere predstavnika Srba u rukovodstvo županijske Skupštine. Naime, zamjenica predsjedavajućeg Skupštine HNŽ iz reda srpskog naroda je trebala biti Zora Dujmović. ali SDP blokira to imenovanje i zahtjeva da to mjesto pripadne njihovoj zastupnici Vesni Saradžić. Zašto oporbeni SDP smatra kako samo njima pripadaju mjesta koja pripadaju srpskom narodu nije poznato. Također, ostaje nejasno zašto SDP misli kako njima, kao oporbenoj stranci, trebaju pripasti mjesta koja po pravilu pripadaju strankama u vlasti. 

Pod krinkom borbe za građane, SDP u biti štiti bošnjačke pozicije jer ovakva situacija odgovora samo bošnjačkim predstavnicima i političkim strankama. Nikšićeva stranka pokazala je "multietničnost" na unutarstranačkim izborima u HNŽ-u gdje na rukovodećim pozicijama više nema Hrvata i Srba. 

Nazivanje inicijative SNSD-a fašističkom nije ništa više nego još jedan pokušaj da se nastavi praksa izbora članova SDP-a na pozicije koje pripadaju srpskom narodu i time dobije dio kolača koji pripada vladajućim strankama. I ništa više od toga.