Podijeli članak

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine danas je na sjednici konstatiralo porast broja osvojenih glasova i mandata na svim razinama na Općim izborima 2018. godine.

Izražena je zabrinutost zbog rastuće apstinencije glasača na izborima, što, kako navode iz SDP-a, najviše "pogoduje nacionalističkim strankama".

Predsjedništvo SDP BiH smatra da su jedan od ključnih razloga apstinencije birača masovne izborne malverzacije, kojim se izborna volja građana falsificira. 

Iz uvjerenja da je kandidatu SDP BiH za člana Predsjedništva BiH Denisu Bećiroviću izborna pobjeda uskraćena upravo izbornim manipulacijama i zlouporabama, SDP BiH će inzistirati na ponovnom brojanju glasova za članove Predsjedništva BiH, ali i za druge razine.

SDP BiH očekuje od nadležnih pravosudnih organa pokretanje opsežnih istražnih radnji kako bi bili procesuirani i kažnjeni svi oni koji su sudjelovali u suštinskom kidnapiranju demokratskog prava građana da svojim glasovima odlučuju o sastavu zakonodavnih organa u BiH.

Od Središnjeg izbornog povjerenstva BiH se traži da utvrdi točan broj neiskorištenih glasačkih listića koji su vraćeni s biračkih mjesta, kako bi se utvrdilo je li zbroj upotrijebljenih i neupotrijebljenih listića odgovara ukupnom broju otiskanih listića za opće izbore za sve razine.

Očekuje se i odgovor SIP-a BiH na brojne dosad uložene žalbe i prigovore na izborni proces o kojim se ova institucija još nije očitovala.

SDP BiH će nastaviti insistirati na usvajanju presudno važnih izmjena Izbornog zakona BiH, u smislu uvođenja suvremenih tehnoloških pomagala u proces nadzora izbora i evidentiranja volje birača, kojim će biti onemogućene izborne prevare i kršenje temeljnih građanskih prava na izbor.

Po pitanju postizborne suradnje s drugim političkim strankama, stav Predsjedništva SDP BiH je da je potrebno utvrditi točne rezultate izbora i razriješiti otvorena pitanja kojim je izborni proces ozbiljno kompromitiran.

Na osnovu utvrđivanja spremnosti eventualnih partnera da podrže konkretna rješenja će biti donošene i odluke o eventualnom formiranju izvršne vlasti na različitim razinama.

Predsjedništvo je iskazalo zadovoljstvo činjenicom da omjer izabranih zastupnika SDP-a različitih nacionalnosti u zakonodavna tijela na svim razinama još jednom potvrđuje da je SDP BiH jedini istinski baštinik i promotor multietničnosti BiH, priopćeno je iz te stranke nakon sjednice stranačkog Predsjedništva.