Podijeli članak

Zastupnica u Skupštini HNŽ-a Zora Dujmović predložila je da se nastavak sjednice Kluba Srba održi 15. travnja, te da se raspravlja o dvije točke dvevnog reda. Prva je izbor predsjednika Kluba iz reda srpskog naroda, a druge je utvrđivanje prijedloga za mjesto predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine HNŽ. 

Podsjećamo, Klub Srba u Skupštini HNŽ-a ima dvije zastupnice. Jedna je Zora Dujmović iz HDZ-a BiH, a druga je Vesna Saradžić iz SDP-a. Na početku procesa konstituiranja novog saziva Skupštine HNŽ nije bilo kompromisa oko toga koja će od ove dvije zastupnice biti izabrana na mjesto zamjenice predsjedavajućeg Skupštine HNŽ i to pitanje do sada nije riješeno. 

- SDP je jasno rekao kako neće sudjelovati u budućoj vlasti, a sa druge strane želi preuzeti dužnosti koje pripadaju onima koji su na vlasti. Već godinama SDP ima strategiju po kojoj žele zauzeti dužnosti koje sudjeluju u procesu donošenja odluka, a javnosti se predstavljaju kao oporbena stranka. Takav scenariji u HNŽ-u više neće moći provoditi - rekli su nam naši sugovornici iz Skupštine HNŽ.

Dodaju kako će se od SDP-a jasno tražiti da odustanu od mjesta dopredsjednika Skupštine HNŽ jer će ta stranka iduće četiri godine biti u oporbi.

- To nije model koji je testiran samo u HNŽ-u. Imali smo stanje u Federaciji da je Milan Dunović iz DF-a bio dopredsjednik Federacije BiH, a ta je stranka navodno bila u opoziciji. Sve tzv. građanske stranke već godinama pokušavaju oteti mjesta koja pripadaju Hrvatima i Bošnjacima i to im više neće biti dopušteno. Koalicija SDA i DF je jasan znak kako nema "građanskih" stranaka, te kako su "građanske" stranke u biti bošnjačke stranke, nerjetko da radikalnijim stavovima prema Hrvatima i Srbime nego se mogu čuti od dužnosnika SDA - ističu naši sugovornici. 

Hoće li zastupnice Dujmović i Saradžić idući tjedan postići kompromis po ovome pitanju ostaje da vidimo. Odbijanje SDP da prepusti poziciju dopredsjednika Skupštine drugim strankama možda je i znak kako ta stranka možda i planira biti dio vladajuće većine u HNŽ-u. U županijskog organizaciji ove stranke vladaju veliki sukobi zbog pitanja sudjelovanje u županijskoj vlasti, a napetosti su dodatno povećane nakon što je predsjednik SDP-a HNŽ-a Zoran Mikulić imenovan za savjetnika Željka Komšića.  Idući tjedan trebao bi ponuditi odgovore na ova pitanja.