Podijeli članak

Stranka demokratske akcije priopćila je danas kako otkrivanje spomenika ratnom zločincu Draži Mihailoviću u Bileći predstavlja necivilizacijski čin koji ima za cilj nastavak širenja nacionalne i vjerske mržnje u entitetu RS.

Kako ističu iz te stranke, slavljenje kolaboracionista i zločinca koji je odgovoran za masovna ubojstva i sustavnne progone Bošnjaka i drugog nesrpskog stanovništva, predstavlja simbol moralnog posrnuća i civilizacijskog sunovrata vladajuće ideologije u entitetu RS.

Posebno je zabrinjavajuće, kako navode, što se spomenik četničkom zločincu otkriva u gradu u kojem je tijekom proteklog rata kroz ponavljanje zločina praktično uništena bošnjačka zajednica na području Bileće, prenosi Dnevnik.ba.

- Punu odgovornost za bujanje trenutne prakse glorificiranja ratnih zločinaca i genocidne ideologije nose vladajuće strukture u entitetu RS, čiji su kadrovi i nositelji lokalne vlasti u Bileći. Nitko tko podržava ratne zločince ne zaslužuje biti predstavnik vlasti u ime jednog naroda - navodi SDA u priopćenju.

SDA poziva sve koji u Bosni i Hercegovini kroz bilo kakve projekte surađuju, ili imaju u planu suradnju s Općinom Bileća da preispitaju tu suradnju, imajući u vidu praksu slavljenja ratnih zločinaca što predstavlja ključnu prepreku izgradnji povjerenja i održive sigurnosti u BiH, kao i njenom napretku na putu integracije u moderne globalne asocijacije, piše u priopćenju.