Podijeli članak

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da je nizom neregularnosti grubo narušen izborni proces 2. listopada u Stocu.  

- Također, smatramo da su nadležni organi trebali preventivno i pravovremeno reagirati, jer su i prije održavanja samih izbora bili upozoreni da postoje indicije da se pripremaju određene izborne manipulacije u ovoj općini - priopćeno je iz SDA.

Ova stranka zahtijeva od svih nadležnih institucija da utvrde sve činjenice vezane za izbore u Stocu, a „naročito protuzakonite smjene Bošnjaka u biračkim odborima, manipulacije s biračkim popisima, glasanje bez odgovarajućih dokumenata, uvrede na račun Bošnjaka i drugo“.

- Centralna izborna komisija BiH ima na raspolaganju činjenice na osnovu kojih je, u skladu s Izbornim zakonom BiH, dužna poništiti izbore u općini Stolac. CIK je, također, dužan u roku od 14 dana organizirati ponovni izborni proces u svim redovnim izbornim mjestima u Stocu - navode iz SDA.

Ističu da je, zbog svih okolnosti, nužno da se ponovljeni izbori održe pod supervizijom CIK-a, uz nadgledanje međunarodnih posmatrača i predstavnika nevladinog sektora, te uz striktno poštivanje svih odredbi Izbornog zakona BiH.