Podijeli članak

Misterij. Zdravstveno stanje Michaela Schumachera i dalje je, više od četiri godine nakon kobne nesreće na skijanju u francuskom skijalištu Méribel – enigma.  

"Kako je? Što se događa, je li Schumi bolje? Govori li?",pitanja su koja ostaju bez odgovora. 

Prvak britka uma koji je rješavao komplicirane zadatke pri brzinama većima od 300 kilometara na sat danas leži. Već 1548. dan. Ne postavljamo ta pitanja samo vi ili ja, pita se to cijeli svijet. S vremena na vrijeme svi se sjete. 

"Što je s njime? Ljude zanima hoće li se oporaviti sedmerostruki svjetski prvak formule 1 za čije je ime svaki klinac čuo. Pitanja ostaju bez odgovora, no jasno je", situacija nije dobra. Obitelj s pravom šuti. Njegovo zdravstveno stanje privatna je stvar. Ali, ipak... što se tamo, na obali Ženevskog jezera, u mjestašcu Glen, iza visoke ograde dvorca La Reserve, zaista događa? 

I, opet, ne zna se. 

Dvorac opasan zidovima 

Stručnjaci koji stvari gledaju sa strane tvrde da će i u najboljem slučaju prvakovo stanje ostati loše. Ugledni londonski neurokirurg Colin Shieff prošli je tjedan za Associated Press rekao iako Schumija nikad nije liječio: "Mozak je pretrpio veliku štetu. I što je Michael dulje u takvom stanju, teže je očekivati poboljšanja. Njegovo stanje gotovo sigurno neće se popraviti. Schumacher, prema onome što znamo, vjerojatno ne može govoriti. Moguće je da može pokazivati osjećaje. Moguće je da njegova obitelj može prepoznati kada je nesretan ili mu nešto nije po volji. Ili da uživa gledajući vlastitu djecu. Možda može slušati glazbu koju je oduvijek volio. Hoće li se ikada oporaviti? Potpuno ne jer dugo je u tom stanju. Čak i da govori te da je otvorio oči, dio njegove memorije je izgubljen, a to je utjecalo na ponašanje i funkcije. On više nije ista osoba", kazao je Shieff.