Podijeli članak

Tagovi

Projekt integriranog lokalnog razvoja (ILDP) proglasio je, na osnovu procjene kapaciteta županija za planiranje i upravljanje razvojem u 2019. godini, pobjednike u planiranju i upravljanju razvojem, a to su Srednjobosanska i Zapadnohercegovačka županija.

Procjena kapaciteta županije za planiranje i upravljanje razvojem je sustav mjerenja napretka ostvarenog u provođenju procesa strateškog planiranja i upravljanja razvojem.

Prate se četiri grupe kriterija procjene. To su status strateških dokumenata, implementacija strategije, strukture za upravljanje razvojem te izvještavanje i uključenost županijskih skupština u razvojne procese. Svi ti kriteriji doprinose konačnoj ocjeni, odnosno indeksu.

Projektni odbor ILDP-a, zajedničkog projekta Vlade Švicarske i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, proglasio je pobjednike na osnovu provede procjene.

Srednjobosanska županija dobila je nagradu za najbolji sustav, za planiranje i upravljanje razvojem u 2019. godini, indeksom od 95 posto.

Kako je kazao, u ime Srednjobosanske županije Muhamed Softić, ta županija ostvarila je u posljednje dvije godine značajne rezultate u rastu indeksa kapaciteta za planiranje i upravljanje razvojem. Osvojila je nagrade za prvo i drugo mjesto u kategoriji uspostavljenosti sustava planiranja i upravljanja razvojem.

-Taj vid nagrade nas motivira da, iz godine u godinu, budemo još bolji - rekao je. 

Nagradu za najveći rast indeksa kapaciteta za planiranje i upravljanje razvojem u 2019. godini dobila je Zapadnohercegovačka županija (rast indeksa sa 83 posto u 2018. na 94 posto u 2019.).

Ivan Jurilj iz Zapadnohercegovačke županije naglašava kako je nagrada  priznanje za nastojanja da se uspostavi učinkovit sustav planiranja i razvoja, sve radi poboljšanja i podizanja kvalitete života u toj županiji.

-Zapadnohercegovačka županija uložila je napor u kvalitetnije ozračje za razvoj. Nagrada je svojevrsno priznanje da smo na dobrom putu. Najveći izazovi u procesu planiranja i upravljanja razvojem svakako su još nedovoljno razvijeni kapaciteti  za upravljanje razvojem na svim razinama te nedostatak novca za razvoj instrumenata potpore da bi se razvojni procesi ubrzali i postigli još bolji rezultati - objasnio je.