Podijeli članak

Nikako ne idite sami na kupališta koja nemaju spasioce i uvijek budite u grupi, a tamo gdje postoje spasioci obavezno poštujte pravila i “kućni red”.

Ovo su osnovni savjeti koji preporučuje spasilac Spasilačke službe “BUK” Banja Luka Miroslav Mišković.

Za Srpskainfo kaže da je prošle godine na osiguranim kupalištima širom Republike Srpske, odnosno na onima gdje postoje spasioci, zabilježeno ukupno oko 1.000 intervencija.

"To su najčešće bila krvarenja nastala prilikom ulaska i izlaska iz bazena. Najčešće su ozljede bile kod djece školskog uzrasta, koja se guraju, trče i skaču u bazen, odnosno ne poštuju pravila ponašanja", kaže Mišković.

Dodaje da je ove sezone zabilježeno oko 300-400 ozljeda na kupalištima i da, srećom, utapanja nije bilo.

Zbog velikog broja ozljeda djece na kupalištima “BUK” je osmislio projekat “Sigurnost djece na kupalištima”. "U sklopu tog projekta smo krajem školske godine u svim školama u RS postavili plakate i učenicima četvrtih razreda podijelili brošure o sigurnom kupanju. U drugoj fazi projekta smo na kupališta i bazene širom RS postavili plakate i dijelili brošure na bazenima u cilju prevencije nesreće kod djece u školskom uzrastu", objašnjava Mišković.

On ističe da neke opštine nemaju spasilačku službu.

"Na Balkani, naprimjer, nema spasilaca, pa preporučujem da se nitko ne izdvaja iz grupe", dodaje on.

Mišković posebno ističe da neplivači nema što da traže na kupalištima, već da bi trebali da se raslađuju isključivo pod tuševima.