Podijeli članak

Propali su protesti u Sarajevu protiv odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori u blizini bh. granice. Prisutno je bilo tek nekoliko predstavnika nevladinih udruženja koje se bave zaštitom okoliša, koje su ujedno i organizatori. Nakon što su službeniku Veleposlanstva Republike Hrvatske, ispred koje su se okupili, predali zahtjev da se od Trgovske gore odustane - skup je okončan. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović navodi - problem je mnogo ozbiljniji nego se u javnosti predstavlja.

Na prosvjedu više novinarskih ekipa, nego građana. Organizatori razočarani. Ugroženi su životi, kažu, blizu 300 tisuća Bosanaca i Hercegovaca. Stoga, nikakav odziv na prosvjed je, ističu, sramotan.

"Pozvala sam građane Sarajeva da se pridruže prosvjedu da daju podršku građanima Unsko-sanskog kantona ali i Općini Novi Grad, jer da je suprotna situacija sigurna sam da bi njih bilo čak i nekoliko tisuća na prosvjedima ispred hrvatskog Veleposlanstva. Ovom prosvjedu znam sigurno da su se pridružili građani Bijeljine, Zenice, ali Sarajlije su danas zaista podbacile", ističe Maida Šabota.

Organizatori navode da loše vrijeme nije smjelo utjecati na dolazak. Ali vjeruju da su građani još jednom pokazali kako ih se problemi njihovih sugrađana uopće ne tiču. Odlaganjem nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, koja je, kažu, trusno područje, a nalazi se na samoj granici Hrvatske i Općine Novi Grad u Bosni i Hercegovini - ugroženi su ne samo građani, nego njihova poljoprivredna imanja, ali i najčistija europska rijeka Una, prenosi N1.

"Mi ćemo pažljivo promatrati aktivnosti i pratiti odvija li se sve u skladu sa zakonskim odredbama. Ako se ne bude odvijalo mi ćemo iskoristiti sve pravne elemente kako bi utjecali na to da se odluka donese u skladu sa zakonom", poručuje Emina Veljović, Aarhus.

Državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Mirko Šarović - poziva političke predstavnike Bosne i Hercegovine na organiziranu, jedinstvenu i hitnu diplomatsku akciju prema Hrvatskoj. A kaže, vrijeme je da ova priča dospije i šire. Pred međunarodne nadležne institucije, prenosi N1.

"Pred nama je jedan težak period u kome trebamo iskoristiti sva moguća sredstva, uključujući i međunarodna. Mislim da i Predsjedništvo BiH, to sam rekao u nekoliko navrata sada još jednom, ovo mora staviti na dnevni red i da ovo pitanje digne na najviši mogući nivo i da kao što se moglo za Pelješki most da se zaprijeti tužbom", smatra Šarović.

A nadležne komisije Slovenije i Hrvatske sastat će se u rujnu ili listopadu kako bi finalizirale lokaciju i izgradnju odlagališta nuklearnog otpada iz elektrane Krško. Hrvatski ministar okoliša Tomislav Ćorić, kaže, legitimno je da su Bosanci i Hercegovci zabrinuti. No, odlagališta poput onog planiranog na Trgovskoj gori - ima širom Europe.

"Da odlagališta koja se rade po najvišim tehnologijama, odnosno standardima, i uz najbolje tehnologije nisu nikakva opasnost. I u tom kontekstu naravno da će ukoliko dođe do odluke o tome da Hrvatska odlaže svoj srednje i nisko radioaktivni otpad na području Trgovske gore Republika BiH u jednoj od faza procesa biti kontaktirana", kaže Ćorić.

No, nadležni u BiH tvrde da je s hrvatskom stranom nemoguće uspostaviti kontakt. I entitetska ministarstva najavila su korake. Od pravnih do hitnog proglašenja ovog dijela BiH, oko rijeke Une, prirodnim parkom. Zaštićenim prostorom, prenosi N1.