Podijeli članak

Iz SNSD-a su kazali da "SDA i SDS pripremaju zavjeru u kojoj će nakon što Denis Zvizdić preuzme poziciju Predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta BiH, poziciju prvog čovjeka Vijeća ministara preuzeti Mirko Šarović, trenutni ministar vanjske trgovine i gospodarskih odnosa i zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara". No, Šarović tvrdi da "nije bilo takvih dogovora, niti je o tome razgovarano unutar Srpske demokratske stranke", prenosi N1.

"Ne znam zaista odakle takvi strahovi, uopće ne znam šta će gospodin Zvizdić da učini narednih dana i tjedana. Mislim da je to jedan od mnoštva spinova koji slušamo svaki dan. Bilo kakve razgovore sa bilo kim ne bih vodio na način da se skriva bilo šta", kazao je Šarović.

Na današnjim redovnim konzultacijama Denisa Zvizdića, Vjekoslava Bevande i Mirka Šarovića pred sjednicu Vijeća ministara, Šarović kaže da su se našalili na temu zavjere pri čemu je Denis Zvizdić ponovio da ne zna zašto bi preferirao Šarovića kada može predložiti Bevandu. Šarović nije htio da odgovori da li osobno ima preferencije na tu poziciju:

"Ostavit ću vas bez odgovora čisto radi onih koje ovo interesira i koji se sekiraju zbog ovoga, da još razmišljaju šta će se po ovom pitanju desiti."

"Jeste ovo neobična situacija, obično se radi o sukobima interesa. Zakon nikada ni u jednom svom dijelu ne govori o tehničkom mandatu, nego govori o tome da Vijeće nastavlja raditi dok se ne izabere onaj drugi. Ovo je varijanta u kojoj postoje neke regule koje su isključivo radi naših odnosa onakve kakve jesu", istakao je Šarović.

U javnosti postoje i informacije da se "zagovara nova većina bez SNSD-a i HDZ-a", no Šarović nije direktno potvrdio takve navode.

"Očito da ovaj proces (formiranja vlasti) neće da traje samo dva tri mjeseca kako smo mislili. Ulazimo u jedan proces kome se ne nazire kraj. Upravo zbog ozbiljnosti smatramo da je potrebno da damo svoj doprinos, da razgovaramo, da se uključimo u rješavanje. U taj proces su uključene tri, četiri stranke ali vidimo kakvi su tu odnosi - oni ne da nisu u stanju da se dogovore nego su u jednom takvom sukobu da je teško očekivati da mogu se dogovoriti", kazao je.

Ističe kako ne postoji nikakva odluka organa u BiH da projekat Turski tok ide i kroz BiH, no Šarović smatra da je za BiH najbolje da ima što više izvora plina.

"Postoji drugi projekat Južni tok. To je plin koji također ide kroz Tursku ali polazi iz Azerbajdžana, ide na Grčku, Albaniju, Crnu Goru a trebao bi da prođe i kroz BiH i dalje kroz Hrvatsku u EU. Ova zemlja mora vidjeti šta je za nju najbolje, odnosno da osigura sebi više izvora financiranja plinom kao strateškim energentom. I da u sudaru velikih igrača, globalnih, svjetskih, za sebe crpi najbolje. Smatram da trebamo praviti planove i za Južni tok, ako je ikako moguce da glavna cijev prolazi kroz BiH a istovremeno da svoje šanse vidimo kroz Turski tok", objasnio je Šarović.

Naglasio je da svaka zavisnost od samo jedne cijevi koja ulazi u BiH neminovno znači krizu i skuplji plin.