Podijeli članak

Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prof. dr. Sebija Izetbegović istaknula je danas na pres-konferernciji kako nema mjesta panici kada se radi o rizicima od koronavirusa, te da je KCUS u potpunosti spreman da odgovori na eventualni prvi udar infekcije, a da krizni-štab koji je oformljen prije 15 dana kontinuirano prati ukupnu situaciju.

Ocijenila je kako situacija nije dramatična, te odbacila spekulacije koje su se pojavile u javnosti "o tome da su trojica turista, kineskih državljana vrlo vjerovatno pozitivni", potvrdivši da su oni smješteni u Klinici na Podhrastovima i da imaju blaže simptome, kao i da dolaze iz regije koja nije pogođena koronavirusom.

- Šire se panične informacije. Priča se o tome da KCUS nije spreman. Istina je da su dovezena tri pacijenata koji su kineski turisti, ali nije istina da su to visoko febrilni pacijenti, odnosno s izrazito visokom tijelesnom temperaturom, te koji su u BiH došli s određenim simptomima prehlade - kazala je Izetbegović, navodeći da su oni podvrgnuti testiranju te da će, najvjerovatnije, do večeras biti poznati podaci/rezultati.  

U osvrtu na situaciju u vezi s grupom djece, osnovcima, koji su bili na ekskurziji u Milanu, kazala je kako ne raspolaže informacijama o njihovom kretanju, ali da zna da su se vratili u Sarajevo, te da su, navodno, febrilni.

Dodala je kako je veoma čudno da su djeca uopće upućena vani u ovakvoj situaciji, podsjećajući da je KCUS obustavio sva službena putovanja, kao i godišnje odmore, kako bi što efikasnije odgovorili aktuelnom stanju pripravnosti.

Izetbegović se osvrnula i na 'priče' o nepostojanju izolatorija na KCUS-u, naglašavajući kako to nije obaveza KCUS-a, nego Ministarstva zdravstva KS i Zavoda za javno zdravstvo.

U tom je kontekstu pozvala nadležne institucije da se aktivnije uključe i u segmentu informiranja građanstva, kao i na planu nabavke potrebnih sredstava - zaštitne opreme za uposlenike i odgovarajućih medicinskih aparata (respiratora i sl.).

Pozvala je, također, da se sve zdravstvene ustanove uključe u rješavanje određenih pitanja, podsjećajući da je KCUS pripremio prostorije na Podhrastovima s 20 kreveta, koje su adekvatne za liječenje koronavirusa, te da su oformljeni specijalni timovi u sklopu različitih disciplina.

Konstatirala je kako neće biti nikakvog 'miješanja' pacijenata te da će 'sumnjivi slučajevi' biti u potpunoj izolaciji, istaknuvši kako je potrebno brinuti i o 1.600 hospitaliziranih pacijenata u sklopu sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite.

Član Kriznog štaba i šef Klinike za infektivne bolesti KCUS-a doc. dr. Rusmir Baljić kazao je kako je gotovo izvjesno da će koronavirus doći u BiH, ali da nema razloga za paniku jer je KCUS organiziran na način da odgovori svakoj konkretnoj situaciji.

Kada se radi o trojici kineskih državljana, naveo je da su uzeti nalazi i urađena epidemiološka anketa, te da se, trenutno, čini da nisu zaraženi i da nema potrebe za panikom.

Pojasnio je, istovremeno, kako medicinsko osoblje koje je bilo u timu na pregledu tih pacijenata nije ugroženo, te da su imali potrebnu zaštitnu opremu, kao i da su ispoštovali procedure.