Podijeli članak

U Županijskom sudu Sarajevo danas je izrečena osuđujuća presuda Sanjinu Sefiću u ponovljenom postupku, kojom je osuđen na 17 i pol godina zatvora, saznaju "Nezavisne novine".

On je proglašen krivim za izazivanje prometne nesreće u kojoj su smrtno stradale dvije studentice.

Sefić je, prema presudi, izazvao prometnu nesreću, 10. listopada 2016. godine, u kojoj su smrtno stradale Selma Agić i Edita Malkoč, studentice Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Tužiteljstvo je dokazalo da je Sefić prošao kroz crveno svjetlo očevim Golfom 6, te kako je vozio neprilagođenom brzinom kada je oborio djevojke koje su prelazile na pješačkom prelazu onda kada je bilo upaljeno zeleno svjetlo za pješake. 

Selma je teškim ozljedama podlegla na mjestu nesreće, dok je Edita preminula u Klinici urgentne medicine KCUS-a.

Kako saznajemo, donesena mu je i mjera zabrane upravljanja motornim vozilima u trajanju od pet godina, a nakon što odluži ovu kaznu, ukoliko ona postane pravomoćna. 

Današnjom sudskom odlukom, kako je potvrđeno "Nezavisnim", produžen mu je i protvor, a dužan je isplatiti troškove postupka u iznosu od 43.140 KM.

Radi se o sudskom procesu koji traje već nekoliko godina. 

Prvobitno je Sefić u rujnu 2018. godine osuđen na 14 i po godina zatvora, ali je Vrhovni sud FBiH naložio ponavljanje postupka zbog određenih pogreški u samom postupku.