Podijeli članak

Šest mjeseci je nije bilo, šest dugih mjeseci. A ako gledamo samo međunarodna natjecanja, onda je na sceni nije bilo gotovo godinu dana, još od lanjskog Svjetskog prvenstva u Dohi na kojem je osvojila brončanu medalju.

Sandra Perković vratila se na najdražem mitingu, u rodnom gradu, na stadionu koji tako dobro poznaje i na kojem je doživjela neke od najemotivnijih trenutaka karijere. I poklonila Hanžekovićevom memorijalu još jednu pobjedu, sedmu zaredom i devetu u karijeri.

Tamo početkom godine, kada još nismo znali da će nam koronavirus tako promijeniti živote, Sandra je silno željela 70. izdanje zagrebačkog mitinga začiniti hicem preko 70 metara. U međuvremenu je došao lockdown, poremetili su se treninzi, poremetio se kalendar natjecanja, a imala je Sandra i manjih problema s ozljedom zbog koje je propustila i Prvenstvo Hrvatske. Zbog svega je toga morala revidirati planove, pa je dan uoči mitinga priznala kako bi bila jako zadovoljna da baci preko 65 metara. Nije u tome uspjela, ali završila je natjecanje s vrlo dobrih 64,67. Najbolji hitac godine tako joj ostaje onih 65,93 sa Zimskog bacačkog prvenstva Hrvatske, što je i dalje drugi rezultat na svjetskoj ljestvici.

- Jako sam zadovoljna svojom devetom pobjedom ovdje, jako sam zadovoljna što sam bacala na Hanžeku, jako zadovoljna što se atletika vratila na stadion, jako sam zadovoljna što je ova sezona, koliko god bila negativna, ipak završila jako pozitivno u mome rodnom gradu - rekla je Sandra.

Konkurencija ove godine možda nije bila na razini prijašnjih, što je i razumljivo s obzirom na okolnosti, ali bila je tu aktualna olimpijska doprvakinja, Francuskinja Melina Robert-Michon, koja je završila na drugom mjestu (60,65), kao i europska U-23 prvakinja, naša Marija Tolj koja je s 59,56 bila treća.

- Bilo mi je nakon tolike stanke dosta tužno vidjeti ovako prazne tribine jer sam navikla da svi vrište kad ulazim u krug. Ova korona je napravila toliko štete, ali mislim da ćemo biti pametniji nakon ove godine i nadam se da će tribine dogodine opet biti pune i da ćemo svi uživati u kraljici sportova - dodala je olimpijska pobjednica.

Sandra je otvorila natjecanje sa 63,20 metara, vrlo solidno za zagrijavanje, posebno nakon tolike stanke. Odmah je, dakako, zasjela na čelo, a u drugoj se seriji dodatno učvrstila na prvom mjestu sa 64,67. U trećem je ulasku u krug lansirala disk nešto kraće (62,19), a u toj je seriji Tolj nakratko izbila na drugo mjesto s 59,56. No, već u sljedećoj seriji joj je olimpijska doprvakinja uzvratila sa 60,62, a Sandra nije htjela da joj suci mjere hitac kojim nije bila zadovoljna. U petom je pokušaju disk najbolje hrvatske atletičarke završio u zaštitnoj mreži, a natjecanje je zaključila sa 61,20.

- Teško je bilo psihički podnijeti ovu sezonu. Spremala sam se četiri godine za Olimpijske igre i naravno da su mi misli bile okrenute prema Tokiju. Spremali smo se, pa završili u lockdownu, pa se vraćali, bilo je teško sve to podnijeti. Koliko god sam psihički jaka, ipak su mi nedostajala natjecanja i motiv. Uvjerena sam da bih bacila i dalje jučer da mi Zagreb nije bio prvo natjecanje ovo ljeto. Kad dođete pred domaću publiku, želite dati najbolje od sebe, nekad vas to ponese, a nekad vas omete. U svakom slučaju, sretna sam da sam se nakon tolike stanke uspjela vratiti natjecateljskom modu - zaključila je Sandra.