Podijeli članak

Počela je nova NBA sezona, a odmah prve večeri Golden State Warriorsi su prije utakmice s Oklahoma Cityjem primili svoje trofeje za prošlosezonski naslov, treći u četiri godine.

Kao što vjerojatno znate, NBA košarkaši ne dobivaju ni pehare ni medalje, nego prstenje, a ovogodišnji primjerci najspektakularniji su dosad.

Ponovno ih je izradio poznati kalifornijski draguljar Jason Arasheben, poznatiji kao Jason s Beverly Hillsa, a svaki detaljna njima ima svoju ulogu. No najvažnija inovacija je vrh prstena, koji se može skinuti, što otkriva natpis "Snaga u brojevima", slogan Warriorsa. Igrači će po prvi put moći okretati vrh te birati hoće li se vidjeti bijela ili plava boja.

Reljefni dio prstena, koji izgleda kao trag metle, simbolizira činjenicu da su Warriorsi u finalu "pomeli" Cleveland Cavalierse 4-0, a sa strane su i omjeri kojima su izbacivali protivnike u doigravanju (4-1, 4-1, 4-3, 4-0). Naravno, za svakog pojedinog igrača ugravirano je njegovo prezime i broj.
 


Konačno, prsten je ukrašen fascinantnom količinom dragulja. Njih točno 56 označva 56 godina, koliko su Warriorsi proveli u Zaljevu (područje Oaklanda i San Francisca), a 74 safira i dijamanta predstavljaju ukupan broj pobjeda u regularnom dijlu sezone i doigravanju. Dijamanti i zlato su 18-karatni, što simbolizira 2018. godinu.

Nije objavljeno koliko svaki pojedini prsten vrijedi, ali poznato je da su oni iz 2015. godine bili procijenjeni na 13.500 dolara. A s obzirom da ovi imaju više dragulja i pomični vrh, jasno je da su vrjedniji. Naravno, to je sitnica u usporedbi sa milijunima, pa i stotinama milijuna koje neki od igrača zarađuju, ali emotivna vrijednost za njih je neprocjenjiva.