Podijeli članak

Hrvatska Vlada prihvatila je sve zahtjeve sindikalne inicijative “67 je previše” za koju je prikupljeno 750.000 potpisa građana, uključujući i glavni zahtjev. Vlada je odustala od povećanja radnog vijeka na 67 godina i vraća granicu za odlazak u starosnu mirovinu na 65 godina, dok će svi građani koji to žele moći nastaviti raditi i nakon 65. godine života do nove dobne granice koju će Vlada tek odrediti i to bez posebnog dogovora s poslodavcem. Također, odustaje se od jače penalizacije ranijeg odlaska u mirovinu.

Hitna procedura

Umjesto s 18 posto odlazak u mirovinu sa 60 godina (tj. pet godina prije uvjeta za punu starosnu mirovinu) kažnjavat će se trajnim smanjenjem mirovine za 12 posto. Odluka Vlade smatra se iznenađenjem. No, ovakav iznenadni obrat situacije ne znači da će se od referenduma sigurno odustati. 

Sindikati koji su pokrenuli inicijativu reagirali su jučer u Zagrebu. Na konferenciji za novinare rekli su da bi bilo dobro da se referendum održi kako bi se čulo što građani misle. Ali, čekat će i vidjeti koju odluku će donijeti Hrvatski sabor u idućih 60 dana. Spremnost Vlade da Saboru uputi prijedlog izmjene mirovinskog zakona, i to doslovno kako je i navedeno u predloženom referendumskom pitanju, prate s dužnim oprezom.

“S obzirom na sva iskustva koja smo do sada imali, mi smo oprezni“, kažu.

Zato je i generalna poruka da će čekati i vidjeti kako će se stvari razvijati. Objašnjavaju da i nemaju previše prostora. Potpisi su predani u Sabor i ne mogu se povući. Prognoziraju da će se Sabor obratiti Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja, a rok za odgovor Saboru je 30 dana. 

Inicijativu “67 je previše” za raspisivanje državnog referenduma za izmjene aktualnog Zakona o mirovinskom osiguranju pokrenule su tri sindikalne središnjice Savez samostalnih sindikata, Nezavisni hrvatski sindikati i Matica hrvatskih sindikata. 
Prikupili su gotovo 750.000 potpisa građana. Potpise su prije tri mjeseca u skladu sa zakonskom procedurom predali Saboru. Čuli smo poruku hrvatskih građana koji su dali potpis za referendumsku inicijativu, rekao je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade.

Mi smo donijeli odluku da ćemo u cijelosti preuzeti prijedlog ove građanske inicijative i Hrvatskom saboru uputiti prijedlog zakona o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju s konačnim prijedlogom zakona, dakle, prihvatit ćemo u cijelosti zahtjeve referendumske inicijative i u određenim elementima promijeniti Zakon o mirovinskom osiguranju“, kazao je premijer.

Rok od 60 dana

Uz izmjene mirovinskog ide se i u izmjene radnog zakonodavstva, najavljeno je iz Vlade. Vlada će odmah pokrenuti hitnu proceduru izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju, Zakona o radu te još pet do šest pratećih zakona iz radnog odnosa kojima će se u cijelosti prihvatiti zahtjevi sindikalne inicijative “67 je previše“.

Saborski Odbor za Ustav odlučio je da će se pričekati s odlukom o referendumu, a Vladi su dali rok od 60 dana da predloži nove zakone. Sindikati su pak još u četvrtak najavili da neće odustati od pripreme referenduma, a u ponedjeljak, dva dana prije odluke Vlade zatražili su od Sabora da raspiše referendum, inače su spremni pozvati građane da izađu na ulice.

Odluku vladajućih komentirali su iz oporbenog SDP-a.

Vlada nije mogla riskirati da se u izbornoj godini dogodi referendum na kojem bi ona, odnosno Vladina reforma bila potučena do nogu, pristala je na sve, vojnom terminologijom rečeno, dogodila se kapitulacija“, kazao je SDP-ov Arsen Bauk.

Spornu zakonsku odluku o starosnoj granici od 67 godina za odlazak u mirovinu izglasao je 2013. SDP, ali su nedavno priznali da su pogriješili, a i okolnosti su se, tvrde, promijenile, prenosi Oslobođenje