Podijeli članak

Ministarstvo trgovine SAD priopćilo je da dodaje 33 kineske tvrtke i druge institucije na ekonomsku crnu listu zbog kršenja ljudskih prava i zbog zabrinutosti za američku nacionalnu sigurnost koji uključuju oružje za masovno uništenje i druge vojne aktivnosti.

Prema Rojtersu, crna lista najnoviji je napor Trumpove administracije da napadne tvrtke koje su vezane za vojne nabavke i kazni Peking zbog postupanja sa muslimanskim manjinama, a do nje dolazi u trenutku kada su lideri Komunističke partije u Pekingu otkrili detalje plana o nametanju zakona o nacionalnoj sigurnosti Hong Kongu.

Odjeljenje za trgovinu priopćilo je da sankcionira devet tvrtki i institucija na osnovu toga što su "sudionici u kršenjima ljudskih prava i zloupotrebama počinjenim u kineskoj kampanji represije, masovnog proizvoljnog pritvora, prinudnog rada i nadzora visoke tehnologije protiv Ujgura" i drugih.

Odjeljenje za trgovinu je također dodalo 24 vladine i komercijalne organizacije na ekonomsku listu zbog omogućavanja nabavljanja stvari koje može koristiti kineska vojska.