Podijeli članak

SAD je napade na trgovačke brodove nazvao "neprihvatljivima" te je kazao Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda kako napadi na dva naftna tankera u Omanskom zaljevu, uslijed kojih se jedan zapalio, "izazivaju vrlo ozbiljnu zabrinutost".

Diplomati Vijeća sigurnosti kažu da su Sjedinjene Države rekle kako su namjeravale otvoriti pitanje "sigurnosti i slobode plovidbe" u Omanskom zaljevu tijekom sastanaka Vijeća sigurnosti iza zatvorenih vrata u četvrtak.

Kažu da razmatraju situaciju

"Neprihvatljivo je da bilo koja strana napada trgovačke brodove, a današnji napadi izazivaju vrlo ozbiljnu zabrinutost", rekao je američki izaslanik pri UN-u Jonathan Cohen u četvrtak ujutro, na sastanku glede suradnje UN-a i Arapske lige.

"Američka vlada pruža podršku te će nastaviti razmatrati situaciju", rekao je.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres upozorio je na sastanku kako si svijet ne može dopustiti "veliki sukob u regiji Zaljeva".

"Snažno osuđujem svaki napad na civilno brodovlje. Činjenice se moraju utvrditi i mora se utvrditi odgovornost", rekao je.

Napadi su se dogodili drugi put u mjesecu u blizini Hormuškog tjesnaca, strateškog prolaza za svjetsku opskrbu naftom.

Sjedinjene Države i Saudijska Arabija optužuju Iran za napad magnetnim minama na četiri tankera prošloga mjeseca blizu obale Ujedinjenih Arapskih Emirata. Teheran odbacuje optužbe.

Pozivi na održavanje sigurnosti u Zaljevu

Glavni tajnik Arapske lige Ahmed Gheit pozvao je Vijeće sigurnosti da poduzme mjere protiv onih koji su odgovorni kako bi se održala sigurnost u Zaljevu.

"Neke strane u regiji pokušavaju ondje podmetati požare i moramo biti toga svjesni", rekao je na sastanku 15 članova, a da nije poimence istaknuo nikoga.

Kuvajtski ministar vanjskih poslova Šeik Sabah Khaled al-Sabah opisao je napad na tankere kao prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti, prenosi Index.hr.

"Ovo je najnoviji događaj u nizu činova sabotaže koji prijete sigurnosti morskih prolaza, kao i energetskoj sigurnosti u svijetu", rekao je.

Posade dvaju tankera napadnutih u četvrtak su evakuirane, priopćile su brodarske i pomorske vlasti, a u tijeku je istraga tih incidenata.