Podijeli članak

Da od izručenja Zdravka Mamića Republici Hrvatskoj neće biti ništa, sada je postalo i službeno jasno.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša potpisao je rješenje kojim se odbija zamolba Ministarstva pravosuđa Hrvatske da se bjegunac Zdravko Mamić, formalno savjetnik GNK Dinamo Zagreb, izruči našoj državi.

- Obavještavamo vas da je ministar pravde BiH, nakon što je Sud BiH utvrdio da nisu ispunjene zakonske pretpostavke (zakonski uvjeti) za izručenje potraživanog Zdravka Mamića iz BiH u Republiku Hrvatsku, donio rješenje kojim se odbija molba Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske za izručenje potraživanog - potvrđeno iz Grubešinog ureda za Dnevni avaz.

Prethodno je istu odluku donio i Sud BiH ranije ustvrdivši da nisu ispunjeni zakonski uvjeti za izručenje. Na odluku ministra čekalo se ravno pola godine, a interesantno je da je donesena u tehničkom mandatu Vijeća ministara budući da od listopada i parlamentarnih izbora još nije formirano novo.

Mamiću je pomoglo to što je državljanin Bosne i Hercegovine, ali i činjenica da je kazneno djelo za koje je osuđen počinjeno prije potpisanog sporazuma između BiH i Hrvatske.