Podijeli članak

Predsjedatelj  Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik primio je danas akreditivna pisma novoimenovanog veleposlanika Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivana Sabolića.

Dodik je poželio dobrodošlicu novoimenovanom veleposlaniku Republike Hrvatske u BiH i  kazao da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske dobri, ali da ima prostora za njihovo unapređenje na temelju međusobnog uvažavanja i na dobrobit građana obje zemlje.

Sugovornici su se suglasili da je potrebno iznaći rješenja za otvorena pitanja između BiH i Republike Hrvatske, osobito po pitanju granica i imovinskopravnih odnosa, prenosi Fena. Predsjedatelj Predsjedništva BiH je informirao veleposlanika Sabolića o aktualnim dešavanjima u BiH i problemima u formiranju vlasti na svim razinama.

Ponovio je stav da je članstvo u EU najvažniji vanjskopolitički prioritet i strateški cilj Bosne i Hercegovine.

Sabolić je kazao kako su jedan od vanjskopolitičkih prioriteta za Republiku Hrvatsku dobrosusjedski odnosi s Bosnom i Hercegovinom. Naglasio je da Republika Hrvatska podržava stabilnu Bosnu i Hercegovinu, njеn teritorijalni integritet i suverenitet te joj osobito pruža podršku na njenom europskome putu.

- Republika Hrvatska se zalaže za puno poštivanje i ostvarivanje jednakopravnosti svih konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini, a posebno je zainteresirana za položaj Hrvata kao konstitutivnog naroda - kazao je veleposlanik Sabolić.

Dodik je izrazio podršku i zaželio uspjeh u radu novoimenovanom hrvatskom veleposlaniku u izvršavanju njegove misije u BiH, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.