Podijeli članak

U prostorijama Code Hub-a u Mostaru, u organizaciji Udruženja poduzetnika Hercegovine održana je druga po redu 'Kava s poduzetnicima'. Više od 20 poduzetnika i predstavnika tvrtki s prostora Hercegovine razgovaralo je o prednostima sustava za multilateralne kompenzacije kao načina naplate potraživanja i izmirenja dugova. 

Mogućnosti koje sustav za multilateralne kompenzacije nudi, prisutnima je približila direktorica Rollsoft k.d. Mostar - Dragana Parmać. 

Riječ je o praksi koja se provodi u razvijenim ekonomijama širom svijeta, a na ovim prostorima je bila prisutna prije rata, u okviru SDK - Službe društvenog knjigovodstva. 

Kako sustav radi? 

Pojednostavljeno gledajući, tvrtka A duguje tvrtki B, tvrtka B duguje tvrtki C, tvrtka C duguje tvrtki A i to je najjednostavniji primjer jednoga lanca kompenzacija. Što je više tvrtki unijelo svoja potraživanja, software ima više prostora za iznalaženje rješenja. Pritom su svi podaci pojedinih tvrtki u potpunosti zaštićeni u zatvorenom sustavu.        

Ciklusima multilateralnih kompenzacija, znatno se smanjuje problem nelikvidnosti u Bosni i Hercegovini i oslobađaju sredstva važna za razvoj domaće ekonomije, a prema Rollsoftovim procjenama.               

Multilateralne kompenzacije iznimno značajne za poduzetnike

Prisutni su naglasili da su prilike koje sustav za multilateralne kompenzacije nudi iznimno značajne, naročito za male privrednike i obrtnike koje problem ''ne mogu ti platiti jer meni nisu platili'' dovodi u ozbiljne poteškoće.   

Sastanak je održan u organizaciji Udruženja Poduzetnika Hercegovina uz podršku Intera Tehnološkog Parka. 

''Udruženje poduzetnika Hercegovine s radošću organizira ovakve tematske sastanke koje našim članicama i onim koji će tek postati mogu pomoći i olakšati njihovo poslovanje.'', navela je Helena-Jelena Lončar, menadžerica Udruženja Poduzetnika Hercegovine. 

''Drago nam je da smo pridonijeli ovom događaju koji pomaže organizaciju i rast privrednika, pogotovo kad su u pitanju inovativna rješenja koja su rasla unutar naše zajednice.'', poručio je direktor Intera Tehnološkog Parka, Vedran Šimunović. 

“Velika mi je čast bila prisustvovati ovakvom skupu i biti na korist našim poduzetnicima, a veliki vjetar u leđa daje saznanje iz prve ruke -od samih poduzetnika da ovakav vid sustava smatraju korisnim i podržavaju njegovo napredovanja. Posebno želim zahvaliti Udruženje Poduzetnika Hercegovine na pozivu na njihovu Kavu s poduzetnicima kao i našoj INTERI na ustupanju svoga Code HUB-a za ovo divno druženje.”, poručila je direktorica Rollsoft-a, Dragana Parmać.

Svi gospodarstvenici, tvrtke ali i privatne osobe su pozvane da sudjeluju u idućem ciklusu kompenzacija koji će Rollsoft kd Mostar održati od 22. do 26.10.2018. godine. Prijave za sudjelovanje su otvorene do 18.10.2018. godine.