Podijeli članak

U današnjem su svijetu putovanja u inozemstvo potpuno uobičajena stvar, međutim, neke putovnice su, očekivano, vrjednije od drugih, piše Večernji list BiH. Naime, tvrtka Henley & Partners i ove je godine provela istraživanje o tome koliko su jake putovnice pojedine zemlje.

Jasno, jačina putovnice mjeri se time u koliko zemalja svijeta njezini vlasnici mogu putovati bez vize.

Iako je prošle godine bila na tronu, ove godine njemačka putovnica nije najmoćnija. Zasjela je na drugo mjesto, odmah iza one Japana i Singapura, koji dijele prvo mjesto.

Njihovi stanovnici bez vize mogu putovati u čak 189 zemalja svijeta, dok Nijemci bez vize mogu putovati u 188 zemalja.

Treće mjesto dijele Finska, Francuska, Italija, Južna Koreja, Španjolska, Švedska i Danska, čiji stanovnici mogu putovati u 187 zemalja bez vize.

Na četvrtom su mjestu Austrija, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Portugal, Velika Britanija i SAD, a bez vize njihovi stanovnici mogu putovati u 186 zemalja svijeta.

Na petom mjestu su Belgija, Kanada, Irska i Švicarska, čiji stanovnici bez vize mogu putovati u 185 zemalja svijeta. Bosna i Hercegovina nalazi se na 46. mjestu, što je najbolji plasman u posljednje tri godine.

Vlasnici bh. putovnice tako mogu putovati u 118 zemalja bez vize. Kad su u pitanju zemlje regije, Slovenija se nalazi na devetom mjestu, Srbija je na 36., a Hrvatska na 16. mjestu.