Podijeli članak

Aleksandar Kokorin i Pavel Mamajev ruske nogometne zvijezde koje su užasnule javnost u toj zemlji iživljavanjem nad nemoćnim žrtvama usred Moskve prije nekoliko dana, bit će primjereno kažnjeni. 

Nakon što su sinoć uhićeni i određeno im je 48-satno zadržavanje u pritvoru jer su u rušilačkom pohodu pretukli vozača na parkingu u centru grada, a zatim teško ozlijedili političare u restoranu, pojavili su se pred sudom.

Ruski mediji javljaju da su najavljene optužbe za vandalizam preinačene u huliganizam, čime se maksimalna kazna koja im prijeti povisila s pet na sedam godina zatvora. 

Za prekvalifikaciju djela koje im se stavlja na teret presudilo je to što su prije napada na političare u restoranu divljački prvo šakama, a zatim i nogama, pretukli vozača na obližnjem parkingu, prenosi Index.hr. Podsjećamo, zvijezde ruskog nogometa, reprezentativci Kokorin iz Zenita te Mamajev iz Kuban Krasnodara, pretukli su u restoranu ruskog političara Denisa Paka i njegovog kolegu Sergeja Gaisina.

Pak, visoki dužnosnik ruskog ministarstva industrije i trgovine i jedan od najutjecajnijih ljudi u Moskvi, poručio je vidno alkoholiziranima i glasnima Kokorinu i Mamajevu da se stišaju. Na to je dvojac nasrnuo na Paka, prvo s rasističkim uvredama. Političaru korejskog podrijetla odbrusili su "Vrati se u Kinu!", nakon čega ga je Kokorin udario stolcem. Pak je zaradio potres mozga, a Gaisinu je u nastavku napada slomljen nos. Kokorinova supruga ispričala se Paku i navela da su nogometaši bili pijani.

Pavel Kolobkov, ruski ministar sporta, nakon toga je poručio da Kokorin i Mamajev više nikad neće zaigrati za reprezentaciju.

No ubrzo su se pojavile nove snimke, koje pokazuju da je razulareno divljanje i iživljavanje nogometnih zvijezda nad nedužnim ljudima krenulo i prije ulaska u restoran.

Na parkingu su brutalno pretukli čovjeka koji je također tamo parkirao auto, inače vozača novinara Prvog programa Ruske televizije. Na snimci je vidljivo da ih on ničim ne izaziva niti im se suprotstavlja. Ali oni su svejedno usamljenu žrtvu izudarali šakama, osokoljeni i pratnjom oko sebe. Napadnuti čovjek uspio im se istrgnuti i pobjeći, ali nogometaši su ga zatim sustigli i zajedno s pripadnicima svoje svite brutalno iscipelarili.

Kuban Krasnodar objavio je da je Mamajev suspendiran i da klub radi na tome da s njim raskine ugovor.

Zenit je poručio da neće kazniti Kokorina prije nego što dobije policijsko izvješće. 

Nakon što su snimke odvratnog iživljavanja nogometnih zvijezda izašle u javnost, Kokorin i Mamajev doživjeli su opću osudu i gnušanje, od Kremlja preko vlade do Ministarstva sporta i vodstva ruske Premier lige, koja nogometaše naziva "huliganima" i traži da ih se "kazni na najteži način". 

U priopćenju se navodi: "Ruska Premier liga izražava gnušanje ovakvim činom nogometaša i snažno osuđuje njihovo nasilno ponašanje. To nedjelo baca sjenu ne samo na slavna imena Zenita i Kubana nego i na cijeli ruski nogomet." 

Kokorin i Mamajev nisu igrali na nedavnom SP-u za Rusiju, ali su poznati nogometaši u toj zemlji, sa stažem u reprezentaciji. Obojica su predstavljali Rusiju na Euru 2016. Kokorin (27) ima 48 nastupa za nacionalnu momčad, a SP, na koji bi sigurno bio pozvan, propustio je zbog ozljede. Izbornik Stanislav Čerčesov izjavio je da računa na njega i u aktualnom ciklusu, ali nakon što je Kokorin prošlog tjedna postigao pobjednički gol za Zenit protiv Slavije u Europa ligi, ozlijedio se i otpao. Mamajev (30) ima 15 nastupa za Rusiju.