Podijeli članak

Rusija je danas produžila privremeno zatočenje 12 ukrajinskih mornara uhićenih u studenom nakon oružanog incidenta kod Krima, rekao je njihov odvjetnik.

"Pravi junaci"

Moskovski sud Lefortovo je do 24. travnja produžio zadržavanje 12 od 24 tada uhićenih mornara, među kojima je i njihov zapovjednik Denis Gritsenko, rekao je odvjetnik Nikolaj Polozov.

Nekoliko zapadnih diplomata i ukrajinska predstavnica za ljudska prava Ljudmila Denisova nazočili su saslušanju, prenosi Hina. "Pravi junaci", napisala je Denisova na svom Facebook profilu.

Rusi potvrdili da će suditi mornarima

Podsjetimo, krajem studenoga Rusija je uz pucnjavu zaustavila tri ukrajinska ratna broda s 24 mornara, pri čemu su trojica ranjena i počele su najteže napetosti s Kijevom posljednjih godina.

Incident se dogodio u Crnom moru kada su brodovi pokušali ući u Azovsko more kroz Kerčki tjesnac.

Rusija ih je optužila da su ilegalno ušli u ruske teritorijalne vode i mornari su pritvoreni na Krimu i zatim prebačeni u Moskvu, prenosi Index.hr. Iako su joj upućeni međunarodni pozivi da ih oslobodi, Rusija je nekoliko puta potvrdila da će im se suditi.

To je prvi otvoreni vojni sukob Moskve i Kijeva nakon pripojenja Krima 2014. i početka oružanog sukoba na istoku Ukrajine između vladinih snaga i proruskih separatista u kojem je poginulo više od 10.000 osoba.