Podijeli članak

Rusko ministarstvo obrane u utorak je optužilo američke snage da pomažu ISIL-u i kao dokaz objavilo scene iz igrice za mobitel.
 
Rusko ministarstvo obrane objavilo je na društvenim medijima fotografije koje "nepobitno dokazuju" da američke snage pomažu ISIL-u u borbi protiv ruskih snaga. Naveli su da objavljuju fotografije od 9. studenog, koje "pokazuju da su ISIL-ovi konvoji napustili grad Abu Kamal i krenuli prema teritoriju pod kontrolom američkih specijalnih snaga".

Međutim, kako prenosi Index.hr, korisnici društvenih medija brzo su reagirali izjavama da im se objavljene fotografije čine poznatima. Uskoro je otkriveno da je jedna od njih slika ekrana iz igrice za mobitel, objavljene na YouTubeu u ožujku. Neke od fotografija uzete su iz snimki iračkih zračnih napada na ISIL prošle godine, a druge iz vojnih operacija u Libiji.
 
Ministarstvo je uklonilo fotografije sat vremena nakon objave. Ranije je optužilo SAD da je odbio napasti ISIL u Abu Kamalu te "omeo djelovanje ruskih zračnih snaga". Također su naveli da SAD "samo glumi da se bori protiv ISIL-a, dok mu zapravo omogućava regrupiranje i ponovno naoružavanje".