Podijeli članak

Sustavi će biti trajno postavljeni već u ožujku na istoku poluotoka.

Ruska vojska u petak je objavila da na Krimu kani razmjestiti najmodernije protuzračne i proturaketne sustave obrane S-400, ukrajinskom poluotoku koji je anektirala u ožujku 2014. 

Sustavi će biti trajno postavljeni već u ožujku na istoku poluotoka, rekao je za RIA Novosti dužnosnik ruske vojske, Evgenij Oleinikov. 

Pripojen Rusiji u ožujku 2014., nakon vojne intervencije poslije koje je uslijedio referendum o otcjepljenju što su ga Kijev i Zapad proglasili protuzakonitim, Krim je područje puno ruskih vojnih i pomorskih baza, među kojima je i ona ruske Crnomorske flote u Sevastopolju. 

Ruska aneksija Krima rezultirala je najsnažnijim napetostima između Rusije i Zapada nakon Hladnoga rata, nakon čega je uslijedio niz europskih i američkih sankcija Moskvi. 

S-400 je najmoderniji protuzračni i proturaketni sustav obrame, dometa 400 km. Isti je sustav Rusija razmjestila i u svojoj zračnoj vojnoj bazi u sirijskom Hmeimimu. 

Sustavi S-400 razmjestit će se i u glavnim pomorskim bazama ruske mornarice na Dalekom istoku, u gradovima Vladivostoku i Viliučinsku na Kamčatki, prenosi Hina.