Podijeli članak

Rumunjska je u četvrtak i službeno preuzela predsjedanje Europskom unijom od Austrije koja je predsjedala prethodnih šest mjeseci.

Svečana ceremonija preuzimanja predsjedanja EU-om održana je u rumunjskoj prijestolnici Bukureštu u nazočnosti najviših domaćih političkih predstavnika i službenika Unije.

Ceremoniji su nazočili i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, predsjednik Rumunjske Klaus Iohannis i premijerka Viorica Dancila, javlja agencija Anadolija.

Predsjednik Iohannis u obraćanju je rekao da će njegova zemlja raditi kako bi EU bila jedinstvena i snažna, dodajući da su trenutačno najveći izazovi za Uniju Brexit, migracije i pitanje sigurnosti.

Tusk je istakao da ima potpuno povjerenje da će Rumunjska učiniti sve kako bi zaštitila interese cijele Europe.

Juncker je u obraćanju kazao da se Rumunjska nalazi u samom središtu Europe te da EU bez Rumunjske ne bi bila potpuna, naglasivši značaj vladavine prava i borbe protiv korupcije u cijeloj Europi.

S druge strane grupa je građana ispred zgrade u kojoj je održana svečanost organizirala prosvjede protiv vlade premijerke Dancile. Okupljeni su nosili transparente s natpisima "Dobrodošla Europo", "Europo ne ostavljaj nas", "Budućnost Rumunjske je u EU".

Program rumunjskog predsjedanja Unijom sastoji se od četiri stuba, koji se temelje na dosadašnjim europskim strategijama: Europa konvergencije; sigurnija Europa; Europa kao jači globalni akter i Europa zajedničkih vrijednosti.