Podijeli članak

Jeste li već čuli za ovu pravu podvodnu revoluciju? Postoji poseban sustav koji omogućuje ljudima ronjenje do dubina od 3 metra više od sat vremena i to bez boca za kisik i potrebnih dozvola.

Naime, američka kompanija Blu3 predstavila je neobičan proizvod koji je, zapravo, sustav za disanje u vodi.

Uređaj se zove Nemo i, dakako, ima svojih ograničenja pa je zato maksimalna dubina zarona – 3 metra. To zvuči kao sasvim pristojna brojka za neprofesionalce željne detaljnijeg i dužeg istraživanja podmorja.

Nemo se sastoji od kompresora, baterije i posebnog crijeva spojenog na nastavak zvan Smart Reg, koji se drži ustima i preko kojeg se obavlja disanje.

Smart Reg ima posebne senzore koji prate disanje i šalju elektronske signale kompresoru koji pumpa zrak točnom brzinom kojim ronioci udišu. Zbog toga je potrošnja energije 10 puta manja u odnosu na druga podvodna rješenja, istaknuli su iz kompanije na svojoj stranici na Kickstarteru.

Zahvaljujući tako maloj potrošnji energije, Nemo koristi manje pumpe, motore i baterije. Osim što onda baterija dugo traje, cijeli sustav je težak samo oko 4,5 kg pa se lako može prenositi u ruksaku. Kad je baterija pri kraju, Smart Reg obavještava korisnike da je vrijeme za izron. Baterija je zamjenjiva pa se poslije njezine promjene može bez problema nastaviti s podvodnim istraživanjem.

Nemo dolazi i s jednim posebnim jastukom za more i zastavicom koja upozorava svaki brod i jet-ski na prisutnost ronioca u blizini.

Taj sustav, uz kojeg se čini kako zaista svi mogu postati ronioci, stoji 399 dolara, a za 50 dolara više će vlasnici Nema dobiti i poseban ruksak za njegovo jednostavno nošenje. Do kraja same kampanje je ostalo manje od mjesec dana, a potrebna svota je već sakupljena. Isporuke bi trebale započeti u prosincu.