Podijeli članak

Indijski ronioci priključili su se spasiocima koji nastoje izvući 15 rudara zatočenih u poplavljenom rudniku ugljena, piše BBC.
 
Nesretni radnici ušli su 13. prosinca u ilegalni rudnik dubok 112 metara u sjeveroistočnoj saveznoj državi Meghalaya te su ostali zarobljeni nakon što je voda iz obližnje nabujale rijeke zatvorila ulaz.
 
Pronađene tri kacige
 
Spasioci sa snažnim pumpama stigli su na mjesto nesreće, no još uvijek nije jasno jesu li rudari živi. Prema informacijama indijske televizije NDTV, ronioci su do sada otkrili tek tri kacige, no smatra se kako je moguće da su se muškarci sakrili u glavnom rudarskom oknu.
 
Raniji pokušaju spašavanja neuspjeli zbog nedostatne opreme
 
“Samo Božja milost i neko čudo može im pomoći da prežive”, izjavila je ove srijede Kyrmen Shylla, ministrica za upravljanje kriznim situacijama u Meghalayi.
 
Raniji pokušaji spašavanja koje su vodile Indijske nacionalne snage za upravljanje katastrofama te Državne snage za upravljanje katastrofama bile su spriječene u daljnjem napredovanju zbog nedostatka opreme. Imali su tek dvije pumpe manje snage za ispumpavanje vode.
 
Rudnik zatvoren 2014. godine, no ilegalna kopanja nastavljena
 
Inače, rudnik je zatvoren 2014. godine, no ilegalno kopanje rudnika se nastavilo. Radnici među kojima su i djeca kopaju rupe te se spuštaju pomoću ljestvi od bambusa što je izuzetno opasno pa nesreće ovdje nisu rijetkost, prenosi Index.hr. Većinu ilegalnih rudara čine migranti koji dolaze iz susjednih zemalja kako bi zaradili novac.