Podijeli članak

Otac i majka 16-godišnjaka iz Selina koji je početkom kolovoza vozeći motor u pijanom stanju Jadranskom magistralom u Starigradu usmrtio 18-godišnju Lauru B. iz Našica, vrlo vjerojatno će kazneno odgovarati zbog kaznenog djela povrede djetetovih prava, za što je predviđena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru je prikupilo određenu količinu dokaznog materijala iz kojeg proizlazi osnovana sumnja da su 46-godišnji otac i 41-godišnja majka ostvarili elemente kaznenog djela protiv svog maloljetnog sina na način da su ga zapustili u svom odgoju, javlja Zadarski.hr. Protiv njih je podignuta kaznena prijava zbog povrede djetetovih prava.

Podsjetimo, 2. kolovoza u 4.30 ujutro 16-godišnjak je vozeći motor KTM 200 kroz Starigrad s 1,8 promila alkohola u krvi uslijed neprilagođene brzine na ravnom dijelu ceste izgubio kontrolu nad vozilom i s motociklom pao na tlo te proklizao na nogostup uz rub kolnika na kojem je u tom trenutku bila 18-godišnja pješakinja u društvu svoje tri prijateljice. 

Motocikl je udario u djevojku koja je zadobila višestruke teške tjelesne ozljede od kojih je neposredno nakon nesreće preminula u zadarskoj bolnici. U nesreći su lakše ozlijede još zadobile njene dvije prijateljice u dobi od 18 i 16 godina koje su se zaustavile uz cestu pored hotela "Rajna" kako bi jedna od njih kupila pecivo.

Reakcija zadarskog općinskog odvjetnika potaknuta je brojnim indicijama objavljenim u javnosti nakon samog događaja, ali i činjenicama otkrivenima tijekom policijske istrage, koji ukazuju na odgovornost roditelja na ponašanje maloljetnog sina koje je dovelo do izazivanja teške prometne nesreće.

Naime, 16-godišnjak je vozio motor za koji nije imao vozačku dozvolu, a vlasnik motora je njegov otac koji također nema vozačku dozvolu za motor, već je motor kupio s namjerom da ga njegov sin koristi. Mladić je očito raspolagao motociklom uz roditeljsku suglasnost iako su znali da nema dozvolu i da u svojim godinama ne smije voziti takav motor i uz vozačku dozvolu.

Prema izjavama mještana i onome što je objavljeno na društvenim mrežama nakon tragičnog događaja gotovo svi u Starigradu su znali da 16-godišnjak vozi motor za koji nema dozvolu i da je to radio i prije, kad je bio još mlađi. 

16-godišnjaku je nakon nesreće u krvi izmjereno 1,8 promila alkohola, što je razmjerno visoka alkoholiziranost za maloljetnika, a nesreća se dogodila u 4.30 sati ujutro, što govori da roditelji nisu vodili brigu gdje im se dijete nalazi cijelu noć i što radi - piše Index.