Podijeli članak

Tagovi

Što da vam kažem, već sam bila u boksu rađaonice kad je počeo prvi potres. Sve se treslo, ljuljalo, nisam vjerovala što se događa, a ni babica koja je bila uz mene! priča Petra Jandrijević iz Zagreba, jedna od žena koja je u tutnjavi potresa na svijet donijela maloga Pavla. Baš nekako nakon što je "udarilo" drugi put, u 7.58. porodila se u bolnici Merkur i zahvaljuje liječnicima, svom osoblju na, prije svega, velikoj pribranosti  kojom su odradili svoj posao.

- U trudovima, kad je počeo potres, babica i ja smo se samo pogledale u šoku, i pitale jedna drugu da li je to zaista to pravi potres. Nisam mogla vjerovati - pa zar u ovakvom trenutku, još pored korone koja nas je snašla, moj dječak dolazi na svijet?, nastavlja Petra, inače psihologinja u OŠ Cvjetno naselje u Zagrebu, 24.sata. 

Nastala je strka, i utrka s vremenom, ali su liječnici i ostalo osoblje sve sjajno odradili, kaže. Sve su žene i bebe iznijeli van, nakon čega se postavilo i pitanje što će s njom, koja je već ležala u rađaonici. i rađala. Babica joj je, naime, rekla da će roditi u roku sat vremena. U trudovima, u bolnicu je stigla u nedjelju nešto iza ponoći, dakle oko šest sati prije prvog potresa.

- Kad su krenuli majke i bebe, trudnice seliti van, samo sam pomislila kako ću, gdje ću vani roditi, jedino mi je to bilo na pameti. Dok sam ležala u boksu, liječnici su već dovezli i svoje aute do ulaza u bolnicu, kako bi se prevezlo, smjestilo žene u njih, sve je bilo brzo organizirano. A ja sam rađala. Potres u meni i oko mene, sad se šali Petra, kojoj u tom trenutku nije bilo nimalo svejedno.

Babica joj je rekla da neće otići od nje dok god se ne porodi, makar je već prethodno odradila dugotrajnu smjenu. Malo nakon drugog udara potresa, Pavle je došao na svijet, u gotovo pa praznom rodilištu. Pa(v)le sam na svijetu? Nipošto, nego Pavle - junak svoje ulice, mali junak cijeloga Zagreba.