Podijeli članak

Tagovi

Otežana putovanja u izvanrednoj situaciji u kojoj se i dalje nalazimo donijela su i priliku da bolje upoznamo Bosnu i Hercegovinu. Turistički agent Igor Porobija predlaže još jednu posjetu Hercegovini, ovaj put ljepotama rijeke Bune.

Rijeka Buna duga je svega devet kilometara, a teško da igdje na svijetu postoji rijeka kraćeg toka, veće ljepote i veće popularnosti. Iako je Vrelo Bune najčešće ljetna destinacija, kako posjetioca iz naše zemlje tako i stranaca, Buna i sve što je okružuje svojom ljepotom i ambijentom mami posjetioce tijekom cijele godine.

Vrelo Bune

Rijeka Buna izvire ispod stijene u podnožju brda Hum, a u neposrednoj blizini grada Blagaja. Vrelo Bune važi za jedno od najjačih izvorišta vode u Europi. Kapacitet vrela je oko 43 kubna metra vode u jednoj sekundi. Istraživanja su pokazala da je podzemni tok Bune, prije izviranja vode na površinu, dug skoro 20 kilometara.

Tekija

Derviška tekija nalazi se uz sami izvor Bune, a spada u jedno od najmisterioznijih građevina kada je riječ o kulturnoj baštini Bosne i Hercegovine. Tekija je, prema saznanjima, izgrađena početkom 16. stoljeća,a tijekom svog postojanja pripadala je raznim derviškim redovima.

Tekija je, prema predanju, sagrađena i po naredbi sultana koji je bio oduševljen izvorom vode. Prema jednoj legendi, koja se generacijama prenosi u Blagaju, jedan dan pred mrak je kroz blagajsku čaršiju prošao starac na bijelom konju, s dugom bijelom bradom u zelenoj odori. Otišao je prema vrelu i nije se vratio do akšama. Stanovnici su očekivali da neobični gost prenoći u musafirhani, no, starac se nije pojavljivao. Buna je to večer nadošla toliko da nije mogao prijeći rijeku, a na drugoj strani konj nije mogao proći zbog strmine. Starca su tražili, no, kako ga nisu našli zaključili su da je misteriozno nestao. Stranac se učinio dobrim, te je stanovništvo u ime ovog neobičnog gosta odlučilo podići tekiju, piše Klix.

Slapovi Bune

Na kraju svega 9 kilometara dugog toka nalazi se još jedna prirodna ljepota Bune – slapovi. Slapovi su, ustvari, ušće Bune u Neretvu koje se sastoji od mnoštva prelijepih slapova koji su rijedak i prelijep prirodni fenomen.

Sedra koja se nalazi na ovoj lokaciji dugačka je više stotina metara, a nastajala je hiljadama godina. Upravo sa sedre se Buna, kroz veliki broj slapova, doslovno spušta u Neretvu i kreira jedinstven i prelijep prizor ušća i neprocjenjivo prirodno bogatstvo Bosne i Hercegovine.


U zadnjih nekoliko godina postoje planovi i inicijative izgradnje malih hidroelektrana na lokalitetu slapova Bune. Ne dozvolimo uništavanje naših rijeka i prirodnog bogatstva te zagađivanje životne sredine u svrhu bogaćenja pojedinaca. Čuvajmo naše prirodne ljepote, te uživajmo u njima uz obavezno planiranje daljih putovanja unutar Bosne i Hercegovine.