Podijeli članak

Puna dva desetljeća, od filma "Oficir i džentlmen" 1982. do "Chicaga" 2002., Richard Gere je bio jedan od najpoželjnijih holivudskih glumaca.

Još se pamti nevjerojatna kemija između njega i Julije Roberts u klasiku "Zgodna žena" te pokušaj njezinog obnavljanja gotovo desetljeće kasnije u filmu "Odbjegla mladenka", ali onda se nešto dogodilo: Gere se postupno prestao pojavljivati u velikim holivudskim filmovima.

Iako se glumicama često događa da zbog godina prestanu dobivati uloge, svi se slažu da je razlog zašto Richard Gere više nije na holivudskoj mapi nema veze s tim i da ga treba potražiti negdje drugdje, a sam glumac će za svoje nepojavljivanje u filmovima A produkcije okriviti – Kinu!

Dobar dio holivudskih filmova danas financira kineski kapital, a Richard Gere, tibetanski budist i veliki prijatelj Dalaj Lame, jako je ružno govorio o toj zemlji kada je 1993. na dodjeli Oscara zaobišao scenarij i izgovorio što mu je na duši dok je predstavljao kategoriju za najbolju režiju.

"Postoje filmovi u kojima ne smijem glumiti jer Kinezi kažu – 'Ne, on ne!'. Nedavno mi je rečeno da se ne smije financirati jedan film sa mnom jer bi to uzrujalo Kineze" – izjavio je Gere u razgovoru za Hollywood Reporter.

Otkako je na dodjeli Oscara privukao pozornost na svoje stavove o Kini, Gere je često govorio o "groznoj situaciji s ljudskim pravima" u toj zemlji, pozivao na bojkot Olimpijskih igara u Pekingu 2008., vršio pritisak na Kinu da Tibetu da nezavisnost te u bezbrojnim intervjuima govorio protiv Kine.

Gere čak tvrdi da ga zbog kineskog utjecaja ne žele ni u nekim manjim filmovima, ali uopće ne žali za tim. Za razliku od mnogih drugih kolega, on ima nešto što trenutačno nedostaje današnjem Hollywoodu – novac i slobodu.

"Bio sam dovoljno uspješan u posljednja tri desetljeća da si sada mogu dopustiti igrati samo u manjim filmovima. Osim toga, ne nedostaje mi Hollywood, nisam zainteresiran glumiti osušenog Jedija", zaključio je Gere.