Podijeli članak

Središnje izborno povjerenstvo BiH objavilo je prve rezultate lokalnih izbora koji su održani danas u BiH. 

U nastavku pročitajte najzanimljivije rezultate.
Na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini glasalo je 1.723.140, odnosno 53,88 posto birača.

U Federaciji BiH do 19.00 sati glasalo je 974.190 odnosno 50,61 posto, u Republici Srpskoj 707.711 odnosno 59,49 posto, dok je u Brčko Distriktu glasalo je 41.239 građana odnosno 49,15 posto.

Pobjeda SNSD-a u Srebrenici

U Općini Srebrenica je pobjedu proglasio Mladen Grujičić, kandidat SNSD-a za načelnika.

"Mislim da sam pobjednik na osnovu preliminiranih rezultata koje imamo. Na 15 obrađenih biračkih mjesta glasao je 6551 glasač. Na 15 biračkih mjesta do 20 sati za mene je glasalo 3.534, a za Ćamila Durakovića 660 osoba", rekao je za N1, dodajući:

"Kao načenik poštovat ću sve žrtve rata. 11. srpnja će se održavati kao što se održavao, kao i do sada. Ima dovoljno Bošnjaka koji će sudjelovati u organizaciji 11. srpnja!, kazao je za N1 Grujičić.

Kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za gradonačelnika Banja Luke Igor Radojičić trenutno uvjerljivo vodi u odnosu na protukandidata iz Saveza za promjene Dragana Čavića.

Pobjeda "Babe"; 'Tuzla ostaje crvena'

Fikret Abdić zvan Babo, kandidat Laburističke stranke koji je odslužio kaznu zatvora zbog ratnog zločina, na pragu je pobjede za načelnika Općine Velika Kladuša, tvrde u toj stranci.

"Naš kandidat vodi u svim izbornim mjestima. Još uvijek nije službeno, ali uskoro će biti. Zauzeti smo oko zbrajanja glasova za vijeće", kazala je za N1 Elvira Abdić Jelenković, kćerka Fikreta Abdića.

Prema podacima s terena, Socijaldemokratska partija (SDP) BiH u Tuzli ostaje "crvena", a trebala bi imati za oko 30 posto više načelničkih mjesta - potvrdio je generalni tajnik Socijaldemokratske partije SDP-a BiH Irfan Čengić u izbornom štabu stranke u Sarajevu.

"Crven ostaje i Gradačac, Gračanica, Ključ i Krupa. Od večeras su "crveni" Maglaj, Živnice, Lukavac, a i u Bužimu je pobijedio kandidat kojeg je podržavao SDP", kazao je Nermin Nikšić predsjednik SDP-a.

U Bugojnu je pobijedio nezavisni Hasan Ajkunić.

SDA 'ostaje najveća stranka u BiH'

Halid Genjac, šef izbornog stožera SDA, kazao je da SDA, prema njihovim informacijama, već može proglasiti pobjede u Sanskom Mostu, Tešnju i Banovićima.

"Možemo reći da se ispunjavaju naša očekivanja, a to je da ćemo ostati najveća politička stanaka u BiH sa najvećim brojem načelničkih i odbornih mandata", rekao je za N1 Halid Genjac.

Prema projekcijama Stranke demokratske akcije SDA vodi u Odžaku, Centar Sarajevo, Hadžići, Ilidža, Ilijaš, Novi Grad, Novo Sarajevo, Trnovo, Vogošća, Donji Vakuf, Gornji Vakuf, Travnik, Banovići, Doboj Istok, Kladanj, Srebrenica, Teočak, Kakanj, Maglaj, Olovo, Tešanj, Zenica, Žepče, Jablanica, Konjic.

Načelnica Viskog Amra Babić ostat će na toj poziciji i u naredne četiri godine, prema nepotpunim službenim rezultatima izbora u tom gradu.

Kandidat Stranke demokratske akcije za načelnika Fojnice Sabahudin Klisura uvjerljivo je pobijedio rivale u ovoj srednjobosanskoj općini.

Ostavka šefa SDS-a

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić priznao je večeras da kada su u pitanju kandidati SDS-a za načelnike općina postoji trend loših izborih rezultata i najavio je da je i on kao lider stranke spreman preuzeti odgovornost.