Podijeli članak

Uplate nije bilo jučer u tijeku dana na kartici obveznika, rekao je danas za N1 Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, odgovarajući na pitanje o eventualnoj uplati duga kompanije Srebrena malina nakon što je u BiH stigao ostatak respiratora iz Kine.

Nešto novo u smislu uplate duga se može znati u ponedjeljak.

''Ako se uplata izvrši danas, ista će biti proknjižena na kartici obveznika u ponedjeljak iza 9 sati. Dakle, danas i sutra u tijeku dana neće biti nikakvih promjena više'', rekao je Kovačević za N1.

Prema njegovim riječima, dvadeset respiratora nalazi se na Aerodromu u Sarajevu.

''FH Srebrena malina trenutno duguje UIO porez na dodanu vrijednost po PDV prijavi za mjesec travanj koja nije još plaćena. Taj dug iznosi danas nešto više od 472.000 KM. Također, dodatnih 20 respiratora se nalazi na Aerodromu Sarajevo pod carinskim nadzorom i isti će biti pušteni kad FH Srebrena malina plati  PDV u iznosu od 265.131 KM'', dodao je Kovačević.

Podsjećamo, Federalni premijer Fadil Novalić, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik poduzeća Srebrena malina Fikret Hodžić, predati su jučer u nadležnost Tužiteljstva, a kako je za N1 jutros potvrdio portparol Tužiteljstva Boris Grubešić, tužiteljski tim radi i više informacija o statusu osumnjičenih bit će poznato uskoro.

Tijekom dana bi trebala biti donesena odluka hoće li za Novalića, Solaka i Hodžića biti zatražen jednomjesečni pritvor ili će biti pušteni na slobodu.

Javnost se zainteresirala za ovaj slučaj zbog činjenice da je u jeku krize izazvane pandemijom novog koronavirusa medicinsku opremu za potrebe zdravstvenog sustava u Federaciji BiH nabavila poljoprivredna kompanija. Vrijednost nabavke 100 kineskih respiratori iznosi 10,5 milijuna KM.