Podijeli članak

Danas je u SOS Dječjem selu Gračanica svečano otvoreno renovirano mjesto za sport i igru.
Uz podršku SOS Kinderdorf Austrije, Ministarstvo za sport republike Austrije financiralo je rekonstrukciju postojećeg dječjeg igrališta u SOS Dječjem selu Gračanica.

“Cilj projekta je osnažiti i povećati socijalnu inkluziju djece bez roditeljskog staranja u lokalnoj zajednici i omogućiti djeci ljepši i sadržajniji prostor za igru, sport i zabavu,” rekao je Zlatan Musić, direktor SOS Dječjeg sela Gračanica i istaknuo: “Kompleks za sport i igru poslužit će ne samo djeci iz SOS obitelji, nego i djeci iz zajednice, sportskim klubovima te školama da na ovom mjestu organiziraju izvannastavne aktivnosti.”

Mjesto za sport i zabavu u SOS Dječjem selu Gračanica sada nudi sadržaje za sportske aktivnosti poput nogometa, košarke, odbojke,  organiziranje radionica na otvorenom, kao i prostor za igru za najmlađe.

Prilikom službenog otvaranja igrališta upriličena je i podjela nagrada učenicima iz šest osnovnih škola, čiji su literarni i likovni radovi na natječaju raspisanom u SOS Dječjem selu Gračanica na temu „Veliki svijete zaštiti me ja sam dijete“, odabrani kao najuspješniji. U veselom društvu velikog broja djece, renovirano mjesto za sport i igru u SOS Dječjem selu Gračanica uz pomoć Ministarstva za sport republike Austrije, je počelo sa radom na pravi način. A prva sportska natjecanja na renoviranom kompleksu djecu Gračanice očekuju već u narednih mjesec dana.


U Bosni i Hercegovini djeluju dva SOS Dječja sela – u Sarajevu i Gračanici, u kojima se, kroz obiteljski model brige osigurava toplo i sigurno mjesto za odrastanje djece bez roditeljskog staranja. Prema konceptu SOS Dječjih sela, u svakoj obiteljskoj kući živi SOS mama sa najviše šestero ili sedmero djece i oni čine jednu SOS obitelj.


U ovom obiteljskom modelu brige, djeca imaju mogućnost odrastanja uz ljubav, poštovanje i sigurnost u atmosferi u kojoj se izgrađuju trajni emocionalni odnosi. SOS Dječja sela BiH u 29 kuća osigurava topli dom za 268 djevojčica i dječaka iz različitih dijelova BiH, a u 4 kuće za mlade se djevojke i mladići pripremaju za samostalni život. U sustavu socijalne zaštite u BiH, SOS Dječja sela su jedinstvena organizacija koja brine o svojoj djeci do njihove potpune samostalnosti, ulažući sve resurse u njihovu sretnu budućnost.