Podijeli članak

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr.sc. Zoran Tomić povodom početak nove akademske 2018./2019. godine na svečanosti za studente prve godine preddiplomskih studija svih fakulteta Sveučilišta u Mostaru u velikoj dvorani Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače pozvao je 42. generaciju koja okuplja oko 2000 studenta (ne uključujući dislocirane studije) da budu generacija koja je masovni odlazak pretvorila u ostanak i opstanak.

„Dok vam se obraćam pokušavam govoriti ne samo kao rektor, profesor , nego kao vaš kolega, netko tko vas želi i hoće razumjeti i poslušati“, kazao je rektor jedinog hrvatskog Sveučilišta u Bosni i Hercegovini obrativši novim studentima kojih je ove godine oko 2000 želja za akademskim znanjem okupila u gradu na Neretvi.

Navodeći kako je svjestan da im se vrte brojna pitanja, poput onih jesu li odabrali odgovarajući studi, jesu li dobro postupio napuštajući svoj dom, obitelj i prijatelje, te hoću li se uklopiti u novu sredinu  uputio je riječi ohrabrenja.

„Ne brinite sa svim tim pitanjima suočavale su se brojne generacije prije vas i suočavat će se generacije poslije vas. A odgovore ćete brzo naći, ali  mogu ih sažet u jednu jedinstvenu misao. Da odluka je bila ispravna i rekao bih na osobnoj razini strateška“, kaže rektor Tomić.

Govoreći o Sveučilištu u Mostaru koji je najbolji mogući izbor ističe da je ova visokoškolska ustanova 

Stoga je podsjetio na slogane Sveučilišta u Mostaru kojim se pokušalo doprijeti do studenata a to su „Imaš mogućnost“, „Odaberi znanje i svoju budućnosti“, i „Postani djelom akademske zajednice“, te podsjetio da Sveučilišta u Mostaru ima  deset fakulteta i jednu akademiju i brojne studije.

„Što god da ste odabrali stanite čvrsto iza svoje odluke i znajte da ni jedan znanost, niti jedan studij nisu sami sebi svrha, jer znanost  i znanje nisu igra nultog zbroja  gdje jedni gube a drugi dobivaju, znanost je neizmjeran univerzum.Odabrali ste znanje jer  na Sveučilištu programe prilagođavamo kako bi studente u moderno opremljenom kampusu usvojili kompetencije, znanja i vještine ne za Zavode za zapošljavanje, nego za tržište rada. Naši profesori , asistenti poseban napor čine kako bi se povećao broj praktičnih sati nastave i kako  bi se još snažnije povezivali s gospodarstvom“, pojasnio je rektor Tomić.

Sveučilište u Mostaru, kako ističe  je međunarodno akreditirano sveučilište , članica Europskih asocijacija sveučilišta, te je uspješno prošlo postupke reakreditacije čime su  diplome studenata ovog Sveučilišta jednako vrijedne onima u Europskoj uniji.

„Imajući u vidu ove činjenice vi stvarate sebi budućnost. Samim time što ste se odlučili studirati poslali ste poruku da želite  prosperitet i dobro ne samo sebi nego i cjelokupnoj zajednici. Budućnost bez obzira na slabašno gospodarstvo. Sva istraživanja pokazuju da puno više izgleda za  zapošljavanje imaju mladi ljudi s fakultetskim obrazovanjem od onih  sa Srednjem stručnom spermom. Budućnost tko će je graditi nego vi mladi obrazovani ljudi, akademski građani što upravo postajete danas“, kaže rektor Tomić studentima.

Grad u koji ste došli, kako naglašava prigrlit će vas kao svoje bez obzira na sve probleme, ovo je otvoren grad , grad znanosti, grad umjetnosti, duge povijest i grad koji ima  svoj mladalački šarm.

„ Mostar je lijep grad i puno će vam dati ali i grad koji će tražiti da mu vratite svojim znanjem, humanitarnim radom, kulturnim sportskim, izvannastavnim i nadasve akademskim i finim držanjem. Time ćete biti na ponos ne samo sebi, svojim obiteljima, nego i cijelome Sveučilištu. Zato generacijo 2018. uzdignite se kao niti jedna generacija prije vas i kada netko za 20 ili 30 ili više godina bude gledao fotografije s ove svečanosti neka kaže, bila je to posebna i izvrsna generacija, generacija koja je masovni odlazak pretvorila u ostanak i opstanak, brojne nepravde u pravdu,  a opće beznađe u nadu. Neka kažu bila je to generacije koja je udarila temelje Sveučilišta budućnosti. Brutalna je istina da ništa što je vrijedno a napose znanje ne dolazi ni brzo ni lako, pozivam vas na zajednički rad, jer samo konstantan i marljiv rad  je jedini način da se dođe do rezultata koji će trajati u kojim ćete vječno uživati“, zaključio je rektor Tomić.

Na kraju je preporučio svima da slijede Gandijevu misao, „Živi kao da ćeš sutra umrijeti, uči kao da ćeš živjeti vječno“.

Studentski život posebno je opisao i  predsjednik Studentskoga zbora SUM-a Marko Džoić, te novu generaciju koja je kročila u akademski svijet  pozvao da se pored studija pridruže aktivnostima Studentskog zbora i brojnih udruga. Detaljni im je predstavio rad, ti navodeći primjere uspješnih studenata kazao da im je to odskočna daska za budućnost.

„Morate biti aktivni sudionici akademske zajednice, morate biti aktivni kao studenti, jer često se nakon fakulteta postavlja pitanje što ste radili, a pod tim se ne misli na radno iskustvo nego kako ste provodili svoje slobodno vrijeme. Naše sveučilište i Studentski zbor nude vam brojne mogućnosti. Svaki fakultet ima svoj časopis , možete biti urednici, pisati i predstaviti se. Ostavite trag na svome fakultetu i našem Sveučilištu, kazao je Džoić.

Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru kako ističe  nudi 11 besplatnih tečajeva, organizira brojne sportske aktivnosti , te kulturne  sadržaje i humanitarne aktivnosti, ali i programe razmjene studenata putem kojih se stječu bogata iskustva ali i otvara mogućnost za zapošljavanje.

 „Uključite se, budite dio povijesti i stvarajte budućnost našeg Sveučilišta. Uz sva znanja i mogućnosti koje će vam se ponuditi na Sveučilištu u Mostaru, zapamtite samo je nebo granica , a vi dans krećete u nov poglavlje života gdje je sve moguće“, zaključio je Džoić.

G.Š./Pogled.ba