Podijeli članak

Tagovi

Ratko Mladić, bivši zapovjednik Glavnog štaba Vojske RS (VRS), pristupio je Organizaciji starješina VRS-a poručivši da se RS mora očuvati po svaku cijenu jer su u njene temelje ugrađeni životi 30.000 najboljih sinova i kćeri srpskog naroda. 

Predsjednik te organizacije Milovan Milutinović prenio je na konferenciji za novinare u Banja Luci da je Mladić poručio da je obveza svih političara i domoljubnih snaga oduprijeti se svim oblicima ugrožavanja RS-a i njenih institucija. Prema njegovim riječima, Mladić je istakao da se mora voditi brigu o borcima, obiteljima poginulih i nestalih, kao i o starješinama koji su stvarali i obranili RS.

Milutinović je prenio i da je Mladić prihvatio da u narednom periodu bude biran za počasnog predsjednika te organizacije. Kako je obrazloženo, Mladić to ne radi radi sebe, već zbog potpore ciljevima definiranim Statutom Organizacije starješina VRS-a i potrebom okupljanja patriotskih snaga oko osnovnih ciljeva i obveza usmjerenih na očuvanje RS-a i veću brigu za obitelji poginulih, ratne vojne invalide, borce i starješine koji su dali nesebičan doprinos. Na koncu je dodao da je Mladić je poručio – “Neka živi Srpska”.

Milutinović je iznio i stav da je nedopustivo miješanje stranog faktora u politička i izborna zbivanja u RS-u i BiH te dodao da, nakon pristupanja Mladića, očekuju burne reakcije udruga iz FBiH, ali i pritisak međunarodnih krugova. “Nećemo se osvrtati na to. Smatramo da je Mladić, kao prvi vojnik VRS-a, zaslužio naći se u ovoj organizaciji. To nam je čast i zadovoljstvo i mi ga se ne odričemo“, poručio je Milutinović.

Potpredsjednik Organizacije starješina VRS-a Slobodan Župljanin ukazao je na potrebu čuvanja od zaborava pripadnika VRS-a i uglednih zapovjednika i boraca koji su zaslužni za stvaranje RS-a. Najavio je i inicijativu općinama i gradovima RS-a da ulicama daju imena zaslužnih zapovjednika VRS-a.