Podijeli članak

Iako se u posljednje vrijeme bilježi rast novozaraženih osoba, u Republici Srpskoj se raspuštaju objekti karantenskog tipa, u kojem su smještene osobe pozitivne na koronavirus koje su bez ili s blagim simptomima.

Riječ je o pet objekata u Banjaluci, Istočnom Sarajevu, Bijeljini, Trebinju i Doboju.

Na prijedlog Instituta za javno zdravstvo Republički stožer za izvanredne situacije RS naložio je da se raspuste preostali karanteni – Stara pulmologija u Banjaluci i Istočnom Sarajevu te Dom učenika u Trebinju, Doboju i Bijeljini. 153 osobe bit će upućene u kućnu izolaciju.

BRANISLAV ZELJKOVIĆ, v. d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS

U velikom segmentu smanjit će se pritisak na zdravstvene ustanove u smislu toga jer mi sada imamo 24 sata nadzor nad osobama koje se nalaze u karantenu a koje su posljednjih 7-10 dana apsolutno nemaju nikakav simptom ili su na početku imali neke blaže simptome.

Dalji zdravstveni nadzor nad osobama u kućnoj izolaciji obavljat će Higijensko-epidemiološke službe Domova zdravlja i obiteljski liječnik . Kontrolirat će ih komunalna policija. U institutu navode da su direktori Domova zdravlja dobili instrukcije , a da će tijekom ovog tjedna dobiti precizna uputstva kako postupati u novim okolnostima. Osobe s težom kliničkom slikom i dalje će se zbrinjavati u bolnicama, piše BHRT.