Podijeli članak

Sutrašnji nastavak sjednice Doma naroda Federacije BiH na kojem bi se trebalo odlučivati o federalnom proračunu pokazat će ima li SDA ikakvu kontrolu nad Klubom Bošnjaka ili je on u potpunom raspadu.

Prošla sjednica na kojoj nije usvojen niti dnevni red razotkrio je dimenzije raspada unutar Kluba Bošnjaka i činjenicu da Federacija još nema proračun za 2021. godinu zbog bošnjačkih izaslanika. 

-Hrvati su imali 13 glasova i Zoru Dujmović u Klubu Srba, dok je SDA u Klubu Bošnjaka trebala imati osam glasova i jedan u Klubu Srba. Ipak, pokazalo se kako SDA ima samo šest izaslanika i došlo je do blokade. Još uvijek ne znamo hoće li Federacija sutra dobiti proračunu, odnosno, je li SDA riješila unutarnje probleme koji blokiraju usvajanje proračuna - rekli su za Pogled.ba hrvatski izaslanici s kojima smo razgovarali. 

Dodali kako su ovo stanje razotkriva i pozadinu zadnjih izjava Bakira Izetbegovića koji uporno plasira priču o tome kako manjina maltretira većinu, pritom misleći kako Hrvati blokiraju Bošnjake. 

-Sada se pokazalo kako manjina unutar SDA maltretira cijelu Federaciju i u tome leži cijeli problem. Izetbegović pokušava generiranjem drugih problema sakriti stvarne probleme s kojima se suočava unutar SDA, ali ovi događaji na sjednici Doma naroda pokazuju stvarno stanje. SDA nije imala dovoljno ruku za usvajanje dnevnog reda sjednice i proračuna Federacije, a jesu li riješili probleme vidjet ćemo sutra - zaključili su naši sugovornici. 

Dodaju kako bi posljedice neusvajanja proračuna mogle biti ogromne po Federaciju BiH, te kako odgovornost za takav scenariji stoji isključivo u Klubu Bošnjaka, odnosno, SDA. 

Ukupni predloženi proračunski iznos Federacije BiH za 2021. godinu je 5.481.251.899 KM, što je za 27,7 milijuna manje od prošlogodišnjeg proračuna, točnije, od rebalansa izvršenog u travnju 2020.