Podijeli članak

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je rekao kako je deklaracija SDA udar na ustavni poredak i poziv na definitivni raspad BiH iza koga stoje bošnjačke stranke, te da je riječ o svemuslimanskoj deklaraciji.

Dodik je naglasio kako to nije samo deklaracija SDA, već svemuslimanska deklaracija, jer sve političke stranke kod muslimana na isti način tretiraju to pitanje.

On je za RTS rekao kako je deklaracija SDA nastavak "Islamske deklaracije" Alije Izetbegovića i da Republika Srpska ima spreman odgovor, koji će biti sustavan.

"Naš odgovor će biti - vratite se izvornom Daytonu. Poništite sve nepravne odluke visokih predstavnika u BiH, koji su otimali ovlaštenja Republici Srpskoj. Na bazi izvornog Daytona možemo razgovarati o tome što je BiH. Ako to ne želite, Republika Srpska će poduzeti mjere da sebe zaštiti", poručio je Dodik.

Dodik, koji je lider SNSD-a, ponovo je pozvao Srbe na jedinstvo, navodeći kako će srpski narod odlučiti kako će živjeti u BiH.

On je rekao kako pokušava ujediniti sve političke snage u Republici Srpskoj, te će SNSD predložiti opoziciji u Srpskoj, koja je trenutno na vlasti na razini BiH, da napuste partnerstvo sa SDA.

Prema njegovim riječima, u tom slučaju ni SNSD ne bi prihvatio nikakvu vrstu razgovora sa SDA o formiranju vlasti na razini BiH.

"Time bi se SDA u BiH sa tim svojim stavom, s obzirom na to da nitko od Srba i Hrvata ne bi s njima radio, doveo u jednu pat poziciju koja više sliči na raspad zemlje, nego na očuvanje ustavnog poretka", rekao je Dodik.