Podijeli članak

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić razgovarao je danas sa direktorom Agencije za bankarstvo FBiH Jasminom Mahmuzićem. Ovom prilikom Radončić je upoznao Mahmuzića da mu se, kao predsjedniku stranke, obratio iznimno veliki broj gospodarstvenika i građana, koji nisu u stanju, pod sadašnjim uvjetima, izmirivati svoje kreditne obveze. Obzirom da su depoziti u komercijalnim bankama 19,4 milijarde KM, a da su više od 95% to depoziti građana, tvrtki i institucija Bosne i Hercegovine, Radončić je istaknuo svoju molbu da Agencija za bankarstvo FBiH, zajedno sa komercijalnim bankama, iznađe koncept kako da se pomogne u ovoj situaciji.

Radončić je istaknuo kako je profit 15 banaka u prošloj godini iznosio 273 milijuna KM. Zahtjev za prolongiranje svojih obveza prema bankama uputilo je oko 24.000 klijenata. U ogromnoj većini to su učinili građani, ali i 492 tvrtke.

Radončić je istaknuo važnost da bankarski sektor očuva svoju stabilnost, ali i da bude konstruktivan čimbenik pomoći u smanjivanju i raspodjeli ekonomskih šteta koje su već nastale zbog korona pandemije. Stoga je predsjednik SBB-a predložio da moratorij, za one koji ga budu tražili, bude minimalno šest mjeseci i da kamata iznosi jedan posto.

Naprosto, smatra Radončić, gospodarski subjekti i građani nisu u stanju plaćati postojeće znatno veće kamate i to bi dovelo do velikih socijalnih problema i napetosti. Na kraju sastanka je dogovoreno da će Agencija za bankarstvo FBiH, sukladno svojim zakonskim ovlastima i procedurama, razmotriti ovaj prijedlog.