Podijeli članak

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić izjavio je da je današnja presuda, kojom ga je Sud BiH oslobodio optužbi po svim točkama optužnice, pobjeda za sve građane BiH koji shvaćaju da neovisan sud ipak ima snage, hrabrosti i profesionalizma da jednako tretira i tužiteljstvo i obranu, te donese pravičnu presudu.

Osim Radončića, oslobođeni su i Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić uz obrazloženje da nije bilo dokaza da su počinili bilo kakvo kazneno djelo, odnosno nije dokazano da se "radi o udruživanju radi činjenja djela ometanja rada pravosuđa, davanja i primanja nagrade za trgovinu utjecajem".

- Dogodilo se ono što smo od početka tvrdili da smo nevini ljudi i žrtve jedne montirane obiteljske optužnice. Pokazano je da nema elemenata za naš krivični progon, da se u jednom fer sudskom postupku dokazalo da osim želje da se mi politički eliminiramo ne postoji niti jedan drugi dokaz ni zakonski motiv da budemo procesuirani - rekao je Radončić.

Njegov advokat Asim Crnalić očekuje da će se Tužiteljstvo BiH uskoro žaliti s obzirom na "zainteresiranost za progon Radončića i drugih". Za to imaju zakonski rok 15 dana od izricanja presude.  
 

- Tužiteljstvo nije imalo dokaze jer su pogrešno postavili optužbu. Bili su uvjereni da su naši branjenici krivi. Obrani je trebalo manje vremena da dokaže da su u krivu – istaknuo je Crnalić.

Sud BiH oslobodio je Fahrudina Radončića, Bakira Dautbašića, Bilsenu Šahman i Zijada Hadžijahića krivice za ometanje rada pravosuđa.

Radončić je oslobođen krivnje da je naredio izvršenje pritiska na svjedokinju Azru Sarić da promijeni iskaz u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu, preko optuženih Šahman i Dautbašića.

Presudom je Hadžijahić, zaposlenik Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH, oslobođen krivice da je pokušao saznati da li je u vezi s pritiskom na svjedokinju Sarić otvorena istraga te da je pokušao utjecati da se zatvori. 

Suđenje Radončiću i ostalima počelo je u ožujku 2016. godine.

U završnim riječima Državno tužiteljstvo je zatražilo da se Radončić, Dautbašić, Šahman i Hadžijahić proglase krivim i da im se izreknu kazne u skladu sa zakonom, dok su obrane tražile izricanje oslobađajuće presude.

Azra Sarić je s imovinsko-pravnih zahtjevom upućena na parnicu, a optuženi su oslobođeni naknade troškova postupka. (Fena)