Podijeli članak

Jučerašnji "venecijski" izgled Mostara značio je kako će radnici JP Vodovod cijeli ponedjeljak provesti na čišćenju slivnika i šahtova u naseljima gdje je najviše objekata bilo poplavljeno.

Ipak, ono što se moglo vidjeti da izvlače iz šahtova i slivnika mnoge je iznenadilo i najbolji je primjer nekulture jednog dijela građana. 

- Na jednoj lokaciji smo imali skoro čitavu balu vlažnih maramica koje se ne bi smjele bacati u odvode. Na drugom mjestu u šahtovima su bile dječije pelene i higijenski ulošci. Teško je shvatiti kako netko pelene može ugurati u odvode! Čovjek se zapita kako cijeli sustav ikako funkcionira kada vidi ovakve stvari - rekli su nam naši sugovornici iz Vodovoda. 

Dodaju kako ovakvi slučajevi nisu izuzetak, te kako se ozbiljno razmišlja o tome da se u budućnosti na izvlačenje predmeta iz slivnika i šahtova pozovu i mediji.

- Možda bi dobro bilo da mediji snime sve ono što izvučemo, pa bi mnogima bilo jasno zašto dolazi do određenih situacija. Čak smo znali naći akumulatore u cijevima i danas nam nije jasno kako su tamo dospjeli. Nakon Božića i Nove godine smo tjednima iz cijevi izvlačili pileće kosti, kao i druge ostatke blagdanskih trpeza. Teško je shvatiti da netko to gura u odvode umjesto da baca kao otpad, ako već mora - ističu naši sugovornici. 

U jednom dijelu grada, osobito u Ulici Leopolda Mandića, dio krivice za začepljenje odvoda snose i komunalna poduzeća u Mostaru koja nisu očistila ulice od velike količine suhog lista.

- Zvali smo komunalna poduzeća i rekli su nam kako oni uglavnom čiste glavne ulice, te kako skoro nikako ne ulaze u naselja. Onda se dogodi da se čepovi stvore upravi na tim mjestima, a nastrada cijelo naselje. Ako radnici komunalnih poduzeća sa mobilnim kantama mogu čistiti nogostupe na glavnim ulicama, onda ne znamo zašto je problem da uđu u naselja i saniraju stanje. Sigurno je da se može, samo je pitanje zašto nema dobre volje za takvo nešto - rekli su za Pogled.ba stanovnici Ul. Leopolda Mandića. 

O ovoj temi će svakako trebati razmisliti u budućnosti. Sve ovo doprinosi da se Mostar tijekom jačih oborina pretvara u veliko jezero, a brojni gospodarski subjekti, kao i imovina građana trpe veliku štetu zbog toga.