Podijeli članak

Na jednoj od fotografija koje je Curiosity snimio na Marsu, pojavilo se "misteriozno svjetlo", a bilo je i za očekivati, mnogi su to istog trena doživjeli kao dokaz života na Crvenom planetu.

Naravno, u prvom je redu riječ o blogerima čija je životna misija dokazati inteligentni život bilo gdje pa tako i na Marsu, ali NASA i preuveličavanju neskloni novinari nisu posebno impresionirani fotografijom i tvrde da slične nastaju gotovo svakog tjedna, prenosi index.hr.

"Iako trenutno ne mogu objasniti o kakvom je svjetlu riječ, pretjerano je pretpostavljati da se radi o dokazu inteligentnog života. Javnosti je dopušteno spekulirati, ali NASA je organizacija poznata po vjerodostojnoj znanosti. Moraju iscrpiti sve ostale mogućnosti prije nego se upuste u istraživanje manje realnih fenomena", napisao je Ben Biggs, urednik časopisa All About Space.

NASA se, za razliku od blogera i senzacionalizmu sklonih medija, također ne želi upuštati u besmislene rasprave.

"Na tisućama fotografija koje primamo od Curiosityja, one s jarkim svjetlima pronalazimo gotovo svakog tjedna. Takav odbljesak mogu izazvati kozmičke zrake ili sunčev odsjaj na kamenoj površini, a to je ujedno i najvjerojatnije objašnjenje pojave na ovoj fotografiji", objašnjava Justin Maki iz JPL-a, vođa tima koji je stvorio i upravlja navigacijskom kamerom.