Podijeli članak

Više od šest mjeseci je prošlo od općih izbora u BiH, a još uvijek se ne zna kada bi Hercegovačko - neretvanska županija mogla dobiti novu vlast. Hrvatska strana je već riješila pitanje buduće koalicije, otkriveno je i ime mandatara, a onda je došlo do komplikacije. 

Izostanak političke volje da se riješi pitanje izbora dopredsjednika Skupštine HNŽ iz reda srpskog naroda moglo bi u ovoj županiji pregovore o budućoj vlasti vratiti na početnu točku. Kompletna bošnjačka politička platforma, uključujući i one koji se vole nazivati "građanskom" opcijom još jednom želi birati predstavnike Srba u vlasti i zauzeti pozicije koje pripadaju tome narodu.

Za razliku od prijašnjih godina, ovaj put je HDZ BiH odlučio kako to neće dozvoliti i rezultat svega je potpuna blokada procesa uspostave vlasti u ovoj županiji.

- Imate stranke koje su dio bošnjačke političke scene u HNŽ-u, koje zauzimaju mjesta koja pripadaju vladajućima, a javnosti se predstavljaju kao oporbene stranke. Konkretno, radi se o SDP-u. Ta stranka želi sudjelovati u diobi vlasti, ali ne želi preuzeti ni najmanji dio odgovornosti nego se predstavlja kao oporbena stranka. To više neće biti moguće - istaknuli su hrvatski zastupnici u izjavi za Pogled.ba.

Dodaju kako se i SDA svrstava na njihovu stranu ne želeći sudjelovati u procesu koji će vladajuće stranke jasno odvojiti od oporbenih stranaka. - Ta prešutna koalicija bošnjačkih stranaka jasno nam pokazuje kako "građanske" stranke ne postoje, te kako je i SDP u službi isključivo bošnjačke politike. Sada se stvarne pozicije otkrivaju i jasno se vidi kako se pod plaštom priče o tzv. građanskoj opciji Bošnjaci žele domoći dijela vlasti koji pripada srpskom narodu, a na višim razinama i hrvatskom narodu - istaknuli su naši sugovornici.

Produkt svega bi mogao biti krah pregovora o novoj vlasti u HNŽ-u i traženje opcija u kojima SDA neće biti dio nove vladajuće većine. Takav scenariji je uzet u obzir odmah nakon objave izbornih rezultata, ali je HDZ BiH krenuo sa SDA u pregovore oko nove vlasti. Ukoliko SDA nastavi sudjelovati u opstrukcijama postizbornog procesa, scenariji o vlasti bez SDA bi mogao biti vraćen na stol. A to bi bio nagovještaj tektonskog poremećaja na političkoj sceni u HNŽ-u i velikih promjena. 

Primjera radi, hrvatske stranke zajedno sa SDP i SBB mogu bez problema formirati novu vladajuću većinu u HNŽ-u. Do raskola u SDP-u je došlo upravo zbog dvojbe hoće li sudjelovati u novoj vlasti ili ne i sve je više članova SDP-a koji su spremni podržati sudjelovanje ove stranke u vlasti. Toga su svjesni i u SDA i isključivo od njihovih budućih poteza ovisi hoće li biti dio nove vlasti ili ne.