Podijeli članak

Danas je u 15 sati počela 15. Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride, koja se ove godine održava pod sloganom "Još Hrvatska ni' propala".

Atmosfera je odlična, a poruke koje se sudionici šalju nisu samo ograničene na prava i slobodu LGBTQ osoba, nego prava i slobode svih ugroženih građana u RH, javlja nam reporterka Mirna Brekalo u javljanju uživo. "Zagovarao se čak i nastavak kurikularne reforme. Policija čuva sve koji su pristigli, ali nema većih problema. Deset godina trebalo je Zagrebu da dočeka prvi Pride bez izgreda, nadamo se da će tako nastaviti."

Brekalo podsjeća kako su vandali prije nekoliko dana pokušali zapaliti zastavu Zagreb Pridea, na Trgu bana Josipa Jelačića, no upravo su tu zastavu sudionici povorke stavili na vrh kolone.

Došli su oporbeni političari poput Gordane Sobol, Bojana Glavaševića, Anke Mrak Taritaš...

 "Tražimo stvarnu slobodu za sve LGBTIQ osobe, partnere i partnerice, da žive slobodno i sretno, svaki dan. Tražimo slobodu za sve žene, da same donose odluku o svojem tijelu - bez srama i bez straha", poruka je organizatora Pridea.

Ovogodišnja ruta 15. Povorke ponosa u Zagrebu krenula je od muzeja Mimara po Frankopanskoj ulici i Ilici do Trga bana Josipa Jelačića. Nastavlja Jurišićevom ulicom do Draškovićeve te se kreće prema Langovom trgu do Ribnjaka. Povorka završava u parku Ribnjak, prenosi N1.

Proglas organizatora

''Pozivamo sve da se okupimo na 15. Prajdu i učinimo ga najvećim do sada. Vrijeme je da obranimo stečena prava i osobne, građanske slobode svih ljudi u Hrvatskoj. Vrijeme je da zajedničkom borbom svakim danom doprinesemo stvaranju otvorenog društva temeljenog na solidarnosti, demokraciji, društvu različitosti, ljubavi i prihvaćanja.

Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride ove godine održat će se u jeku napada na izborene slobode svih nas građanki i građana Republike Hrvatske. Postoji stvarna prijetnja da se brojna postignuća koja smo izborili/e kroz proteklih 15 godina javnog i otvorenog zalaganja za LGBTIQ ljudska prava, obezvrijede ili ponište.

Svaka osoba koja je barem jednom bila na Prajdu pozna onaj neopisivi osjećaj slobode, sreće, hrabrosti i ponosa koji osjećamo dok koračamo u Povorci ponosa. Neka cijelo naše društvo postane uistinu slobodno i sretno! Neka cijelo naše društvo bude kao Prajd!

Mi želimo i tražimo slobodu za sve žene – da nastavimo same donositi odluke o svojem tijelu – bez zabrana, bez straha i srama!

Mi želimo i tražimo slobodu za sve medije, posebno javne i neprofitne – da radimo, pišemo, stvaramo bez straha od cenzorskih škara s Markovog trga ili Kaptola, slobodno od svakog pritiska, cenzure i autocenzure.

Mi želimo i tražimo stvarnu slobodu govora – da svatko o javnim osobama i institucijama može odgovorno i kritički govoriti – bez straha od nasilja i institucionalnih pritisaka za izgovorenu riječ!

Mi želimo i tražimo slobodu za sve trans i rodno varijantne osobe – da se slobodno možemo kretati kuglom zemaljskom kao i sva druga bića, da samostalno biramo vlastiti spolni i rodni identitet i da samostalno donosimo sve odluke o vlastitom tijelu!

Mi želimo i tražimo stvarnu slobodu za sve LGBTIQ osobe, životne partnere i životne partnerice, vjenčane ili nevjenčane – da živimo slobodno, sigurno i sretno – kao da je Prajd svaki dan!

Mi želimo i tražimo slobodu za sva hrvatska javna sveučilišta – da budu i ostanu slobodna i autonomna – bez boga i bez gospodara!

Mi želimo i tražimo punu slobodu udruživanja i samoorganiziranja građanki i građana Republike Hrvatske – želimo slobodno, civilno i sekularno društvo – a ne militarističko i klerikalno!

Mi želimo i tražimo slobodno kretanje za sve ljude koji bježe od gladi, siromaštva i rata– želimo društvo solidarnosti i uvažavanja različitosti – ne društvo bodljikavih žica, podjela i bešćutnosti prema izbjeglicama!

Mi želimo i tražimo da svi radnici i radnice ove zemlje imaju više slobodnog vremena za svoje kreativne potencijale, za kulturu, obrazovanje i obitelj. Sloboda radništvu, a ne kapitalu!

Prije 15 godina, dok su nas pokušavali ušutkati suzavcem, poslana je jedna jednostavna poruka: nikada više povratak u tišinu! Od danas moramo živjeti tu poruku svakoga dana. Ni milimetra svoje slobode ne damo! Gradimo zajedno društvo u kakvom želimo živjeti! Još nije kasno.

Još Hrvatska nije propala – dok je različitosti, dok je tjelesne autonomije, dok je sekularnosti, dok je antifašizma, dok je slobode!

Prajd je za sve nas – dok nam živo srce bije'', stoji u njihovom proglasu.