Podijeli članak

Iako inače slovi za jedan od najljepših gradova srednje Europe, gdje se povijest i priče iz prošlosti i sadašnjosti isprepliću na najljepši način, Prag je još čarobniji u doba adventa, kada svaka ulica, svaki trg, diše blagdanskim ugođajem.

U Prag smo stigli nakon 15-tak sati vožnje i odmah nas, na prvi pogled, ostavlja bez daha. I ove godine na adventsko putovanje po najljepšim gradovima Europe idemo u organizaciji Duga Toursa iz Međugorja. Zahvaljujući vodiču Draženku, o Pragu mnogo toga saznajemo još u autobusu, dok se divimo ulicama i građevinama odjevenima u blagdansko ruho.

Kratak predah u hotelu i odmah idemo u obilazak.  Nakon što u jednoj od brojnih mjenjačnica razmjenjujemo eure za češke krune, naša prva postaja su Staromestske namesti ili Starogradski trg, najstariji i najznačajniji u povijesnoj jezgri Praga. Nekoć se zvao i Starom tržnicom, a danas je na njemu nadaleko poznati Božićni sajam. 

Dakako, sve blješti predblagdanskim ugođajem. Na svakom koraku nude se kobasice, pivo, kuhano vino i ono što je nas posebno oduševilo – tradicionalna češka slastica – trdelnik za koju ćete izdvojiti 50 čeških kruna ili 2 eura. Trdelnik je, zapravo, dizano tijesto koje se namotava na deblju oklagiju, premaže bjelanjkom i uvalja u mješavinu šećera i oraha li badema, a zatim se „okreće“ kao na ražnju. Na središnjem trgu gdje sve odjekuje od božićnih pjesama, gdje se tijekom cijeloga dana odvija i prigodan program, i Starogradska je vijećnica, čuveni Astronomski sat, velebni Tynsky chram koji izgleda poput dvorca iz bajke, spomenik Janu Husu, češkom reformatoru, spaljenom 1415., crkva sv. Nikole. Ostaje vremena za kupnju suvenira i fotkanje usred čarolije praškoga adventa. Večeramo u čuvenoj praškoj pivnici „U Fleka“, otvorenoj još davne 1499., gdje je skupina splitskih studenata u Pragu 1911. osnovala „Hajduk“. 

Ondje postoji i ploča koju su postavili Hrvatsko veleposlanstvo u Češkoj i HNK „Hajduk“, a ispred „Fleka“ uvijek je gužva i uvijek se čeka na red. Nakon gulaša i pravoga češkog piva, noćni obilazak vodi nas na Karlov most na Vltavi koji uistinu izgleda impresivno pod svjetlima i ogrnut čarobnim adventskim ugođajem.

Drugoga dana našega boravka u Pragu, prevalili smo pješice dobar dio puta. I to je najbolji način da Prag doživite u svoj njegovoj punini. Od gornjega grada odakle pogled puca na cijeli Prag, ispružen kao na dlanu, do samoga središta i ponovno Karlova mosta, ali ovaj put u dnevnom izdanju. Zaključujemo kako nam je pravi potez bio ovaj most vidjeti i pod svjetlima noći, jer danju na tisuće turisti u istom trenutku prelaze preko njega te ga je gotovo nemoguće doživjeti. U međuvremenu, obišli smo i Praški dvorac, najveći na svijetu u kojemu su nekoć stolovali češki kraljevi, kraljevi Sv. Rimskog carstva, biskupi, a danas tu stanuje je predsjednik Češke Republike. 

Na ulazu u dvorac stroge kontrole, a prisustvujemo i ceremoniji smjene predsjedničke straže. Obišli smo i čuvenu Zlatnu ulicu gdje je na broju 22 kuća Franza Kafke. Odlazimo do katedrale, obilazimo čuvenu Židovsku četvrt, slijedi vožnja Vltavom uz poseban noćni ugođaj…

TEKST I FOTO: Misijana Brkić-Milinković