Podijeli članak

Kada se 2010. godine, nakon završene gimnazije, sa svjedočanstvom punim petica pokušala upisati na Elektrotehnički fakultet u Sarajevu, Dalila Avdić iz Gradačca nemalo je bila razočarana viješću da njenog imena nema na spisku primljenih studenata. 

Novčane nagrade 

Prisjećajući se tih dana, Dalila, danas doktorant matematike na Sveučilištu Lincoln u Engleskoj, kaže da je razočaravajuća vijest iz Sarajeva nije obeshrabrila.
 
- Ta godina za studij je bila izgubljena i odlučila sam otići u Englesku kako bih na jednom  koledžu usavršila engleski jezik. Imala sam olakšavajuću okolnost jer je tamo živjela moja sestra. Ambijent na tom koledžu me oduševio. Slijedeću akademsku godinu aplicirala sam na pet univerziteta u Engleskoj i na svih pet bila sam primljena. Odlučila sam se za Lincoln, gdje sam upisala strojarstvo - priča Dalila za Dnevni avaz.

Već na prvoj godini studija na Univerzitetu su prepoznali talent ove mlade Bosanke i dodijelili joj novčanu nagradu. Na drugoj godini, zbog vrhunskih rezultata koje je postigla, Sveučilište joj je dodijelilo stipendiju koja joj je, kaže, pokrila kompletan iznos školarine za tu godinu. 

Predan rad 

Na samoj dodjeli diploma, zbog doprinosa u oblasti strojarskog inžinjerstva, Sveučilište je Dalilu ponovo novčano nagradilo. 

- Nagrade i priznanja koje sam dobila tijekom dodiplomskog studija pomogli su da još više očvrsnem u svom opredjeljenju da se bavim matematikom, koju volim. Sada sam na doktorskom studiju, predano radim i vjerujem da ću na najbolji način iskoristiti šansu koja mi je pružena - zaključuje Dalila Avdić. 

Najbolji apsolvent

Vrhunac priznanja i nagrada za uspjeh tijekom studiranja za Dalilu Avdić stigao je na završnoj godini dodiplomskog studija. Poznata fondacija "Taverne Trust ", koja svake godine nagrađuje po jednog najuspješnijeg apsolventa na Sveučilištu Lincoln, nagradu za 2013/2014. dodijelila je upravo ovoj mladoj Bosanki.